Even de grens over voor boodschappen, een tankbeurt of een bezoekje aan vrienden. Voor veel Duitsers en Nederlanders die wonen in het grensgebied is het de normaalste zaak van de wereld. Vanwege het coronavirus is het echter niet de bedoeling dat men zomaar de grens oversteekt. Daarom bewaken sinds 10 april Duitse en Nederlandse marechaussees de grensstreek. Goed idee, maar wat nou als je per se naar de andere kant van die streep moet?

 Er zijn een hoop Nederlanders die ervoor kiezen om net over de grens in Duitsland te gaan wonen. Dit is normaal gesproken geen probleem, maar in tijden van corona kan het toch wat onhandig zijn. Natascha Birtachas is Nederlandse en woont in Nütterden, een dorp net over de grens in Duitsland. Ze werkt al jaren in Nijmegen, wat op een klein half uurtje rijden ligt. “Ik kreeg een appje van een kennis en schrok eerst wel een beetje, want ik moet natuurlijk elke dag die grens over voor mijn werk. Ik had al wel gelijk gehoord dat je voor werk met een bepaald formulier de grens over kunt steken, dus dat stelde mij wel gerust,” aldus Natascha.

Natascha heeft het formulier tot dusver nog niet nodig gehad. “De eerste dag dat ik de grens moest oversteken stond er helemaal niemand. Ik was voorbereid op een controle, maar kon zonder problemen doorrijden. Ook op de dagen die volgden was er niets aan de hand.” Volgens haar kan dat liggen aan het feit dat veel Duitse ondernemers de Nederlanders hard nodig hebben. “Ongeveer de helft van de mensen die je hier net over de grens in Duitsland tegenkomt zijn Nederlanders. Die komen bijvoorbeeld tanken of boodschappen doen en dat is goed voor de Duitse economie. Het zou best kunnen dat de grenzen daarom nog niet zo goed worden bewaakt.”

Op andere plekken in het land is het een stuk drukker. Bijvoorbeeld bij de grenzen bij Venlo en Roermond, want daar wordt er wél gecontroleerd. “Het zijn volgens mij voornamelijk de grote grenzen waar ze staan. Ik denk dat, wanneer je een stukje omrijdt, je zonder problemen kunt oversteken,” aldus Natascha. Dat is dus goed om te weten voor de mensen die voor werk of andere dringende zaken de grens over moeten. Met nadruk op dringend, want het valt Natascha op dat er in Duitsland beter wordt geluisterd naar de regels van de overheid dan in Nederland: “Wanneer ik door Duitsland rijd in mijn auto zie ik amper mensen op straat. In Nijmegen is dat een heel ander verhaal. Ik schrik soms echt van de grote hoeveelheid mensen die daar nog altijd door de stad loopt.” De regel van het RIVM blijft namelijk nog gewoon gelden: blijf zoveel mogelijk thuis.