Door de coronacrisis zit Nederland thuis, wat voor velen een straf is. Toch accepteren jongeren de situatie en proberen ze het beste ervan te maken door hun vergeten hobby weer op te pakken, iets nieuws te ontdekken of te genieten van de kleine dingen in het leven.

Cas Vos: ‘’Ik heb zelfs mijn oude gitaar hobby weer opgepakt en heb een kruidentuintje aangelegd met mijn huisgenoot’’

Cas Vos (24) studeert internationaal management aan de Universiteit in Tilburg. Hij is bezig met zijn scriptie en is bijna afgestudeerd. Hij zit nu thuis en heeft nu alle tijd om te werken aan zijn scriptie, maar hij is ook door de coronacrisis zijn baan verloren. ‘’Ik ben elke dag aan het solliciteren, alleen in deze tijd is het wel een stuk moeilijker.’’
Cas heeft meer tijd om te sporten, gezonder te eten en te lezen.

‘’Ik heb zelfs mijn oude gitaar hobby weer opgepakt en heb een kruidentuintje aangelegd met mijn huisgenoot.’’ Cas heeft vroeger anderhalf jaar lang gitaar gespeelt. Door de puberteit heeft hij er eigenlijk nooit meer aandacht aan besteed. ‘’Ik heb mijn pa gebeld of ik zijn gitaar mocht lenen en nu ben ik weer begonnen’’, door de vrije tijd die hij over heeft. Cas speelt op een akoestische gitaar en is pop en rockmuziek aan het maken. ‘’Het ontspant, vooral tussen het schrijven van mijn scriptie door.’’ Cas had een sociaal druk leven, maar omdat dat wegvalt vindt hij het juist leuk om dit weer op te pakken.

Julia Keijzers: ‘’Ik maak foto’s om later nog eens terug te kunnen kijken op de leuke kant van deze hele situatie’’

Julia Keijzers (22) studeert Communicatie aan de HAN in Nijmegen en is nu bezig met het schrijven van haar scriptie. ‘’Ik merk wel dat thuiswerken en jezelf motiveren in een studentenhuis met achttien man veel van me vraagt.’’ Over het algemeen blijft Julia wel gemotiveerd. Julia vindt dat het wel wat heeft om met zoveel mensen thuis te zitten. ‘’Het is natuurlijk een unieke periode en ergens geniet ik er juist wel van. Alle gebaren en acties die mensen nu opzetten en die activiteiten die men daarbij laat zien.’’

Julia zit redelijk veel binnen en ziet haar vrienden al een tijdje niet meer. Ze zoekt nu naar een alternatieve invulling van haar tijd. ‘’Ik ben een paar weken geleden foto’s gaan maken van de corona creativiteit die ik hier in huis en daarbuiten zie.’’ Ze heeft van haar moeder een oude analoge spiegelreflexcamera gekregen waar ze mee aan de slag kon. Ze legt dingen vast zoals de harten die je nu in het straatbeeld ziet, teksten met krijt, de beren in de ramen, afgesloten terrassen en haar met-mondkapjes-geobsedeerde vader, Maar ook de activiteiten in huis. ‘’Ik maak foto’s om later nog eens terug te kunnen kijken op de leuke kant van deze hele situatie.’’

‘’Mensen hebben natuurlijk meer tijd nu, maar daarbuiten vraagt het gebrek aan mogelijkheden ook al om een stukje omdenken. Je kan in je vrije tijd niet meer op een terras gaan zitten of naar de bioscoop’’. Zelf is Julia ook bezig met nieuwe recepten uit proberen, bezig met brood bakken en bezig met tekenen. ‘’Zoals ongeveer de helft van alle 20-plussers.’’ Julia hoopt dat mensen ook na de slimme lockdown deze dingen blijven doen. Dingen die iets meer van je vragen dan het openen van een fles wijn of het zitten staren naar een scherm, ‘’stukken beter voor de productiviteit en persoonlijke ontwikkeling natuurlijk.’’

Niet alleen houdt Julia zichzelf zo bezig met foto’s maken, maar ze houdt er ook een aandenken aan over. Daarnaast dwingt het je om opzoek te gaan naar de mooie kant van het verhaal. ‘’Ik heb eigenlijk geen enkele foto die iets laat zien dat vervelend is. Die komen misschien nog, bijvoorbeeld wanneer het festivalseizoen echt begonnen is en de verveling hard toeslaat.’’ Julia hoopt dat het eindresultaat een mooi dik boek wordt dat laat zien dat hoewel mensen hard balen, ze ook zeker leuke dingen hebben gedaan en inventief zijn omgegaan met de middelen die ze wel hadden. ‘’Ik denk dat we daar best trots op mogen zijn en ook de charme ervan in kunnen zien.’’

Wendy Zhou: ‘’Normaal ben je continu bezig, maar nu sta ik juist stil bij de kleine dingen in het leven die ook belangrijk zijn’’

Wendy Zhou (23) is een paar weken geleden afgestudeerd aan de opleiding Marketing Management aan de Universiteit in Tilburg. Nu dat Wendy is afgestudeerd heeft ze moeite om een baan te vinden tijdens de coronacrisis. ‘’Dat ik geen baan kan vinden is erg vervelend, maar door de coronacrisis spendeer ik meer tijd met mijn familie en dat vind ik heerlijk.’’

Wendy zag haar ouders twee maanden in een jaar, omdat haar ouders in China wonen. Nu heeft ze alle tijd om spelletjes te doen en samen te zijn met haar familie. ‘’Normaal ben je continu bezig, maar nu sta ik juist stil bij de kleine dingen in het leven die ook belangrijk zijn.’’
Wendy heeft tijdelijk haar studenten kamer ingeruild met het ouderlijkhuis waar haar ouders wonen. ‘’Ik ben met mijn moeder bezig aan een project in de tuin, we zijn een moestuin aan het aanleggen en avocadoplanten aan het kweken.’’ Wendy heeft op haar studentenkamer al veel planten en is er veel mee bezig, maar in Tilburg heeft ze de ruimte en de tijd niet om een moestuin aan te leggen.

Haar vergeten hobby is zonnebrillen koortjes maken. Eerst deed ze dat voor haarzelf omdat ze creatief bezig wilde zijn, nu krijgt ze veel complimenten en maakt ze het voor vrienden. ‘’Ik zou hier normaal niet veel tijd voor hebben, maar nu heb ik alle rust om creatief bezig te zijn. Totaal iets anders dan mijn studie, maar creatief bezig zijn is geestverruimend.’’