Tilburgse psychologen zien een terugloop in het aantal mensen in hun praktijk. Dat melden verschillende psychologen aan de Nieuwsredactie. Dat is opvallend, want in 2019 had één op de negen personen in Nederland psychische klachten, blijkt uit cijfers van het CBS.

Roos Bastianen, officie stagiaire bij psycholoog Indigo: “De cliënten mogen niet meer bij de huisarts op locatie komen. Dat is lastig voor de doorstroom naar ons. Er worden dan geen verwijsbrieven naar ons gestuurd.” Alleen huisartsen en andere psychologen hebben de bevoegdheid om cliënten door te verwijzen.

Psycholoog Els Beurskens ziet een andere oorzaak. “Er is een afname in het aantal mensen dat zich aanmelden bij ons. Mensen schatten in dat huisartsen het heel druk hebben. Daardoor gaan zij daar niet met psychische klachten naartoe.” In de toekomst verwacht ze echter wel een toename. “Als alles weer een beetje normaal is, is er meer ruimte om naar de huisarts te gaan. Dan pas zien we de gevolgen van het binnen zitten met het hele gezin.” Beurskens verwacht veel trauma’s te zien. “Als iemand in je omgeving deze ziekte heeft, kan dat heel traumatisch zijn. Nu zien we nog niet de mensen die met trauma te maken hebben. Deze mensen zijn nu echt aan het overleven.”

Bij huisartsenpraktijk Piushaven merken ze echter geen afname. “Wij geven ook niet zo snel verwijsbrieven voor een psycholoog. Onze praktijk heeft vier praktijkondersteuners. Dat is onze eerste weg als mensen klachten hebben,” aldus de assistente.

Online zijn er verschillende tools en programma’s beschikbaar die kunnen helpen om door deze pandemie te komen. Beurskens gebruikt een van deze programma’s. “Het is een e-health programma van Therapieland. Dat bieden wij gratis aan. Daarin staan hele belangrijke tips.”

Het volledige programma is hier te vinden. De volgende infographic stipt de belangrijkste punten kort aan: