Een week na de release van de gesloten testversie, is duidelijk dat de game Valorant een groot publiek aanspreekt en immens populair is. Zo werd er door kijkers alleen al 34 miljoen uur naar Valorant streams gekeken op de dag van de release zelf en trok het schietspel een maximaal aantal gelijktijdige kijkers van 1,7 miljoen op streamingplatform Twitch. Alleen het WK van de game League of Legends vorig jaar trok meer kijkers. Maar waarom trekt Valorant zoveel kijkers? “De game is zo ontwikkelt dat het een groot publiek aanspreekt”, zegt eSports-expert Koen Schrobbers.

Riot Games

Valorant is een spel dat ontwikkeld is door gameontwikkelaar Riot Games. “Riot Games is één van de grootste merken in de game-industrie”, vertelt Schrobbers. “Lange tijd heeft Riot geen andere games uitgebracht, omdat zij hun paradepaardje League of Legends nog groter wilde maken”, aldus Schrobbers. Daar kwam op 16 oktober van vorig jaar verandering in. Op Twitter kondigde Riot Games ‘Project A’ aan. Dat was de ontwikkelingsnaam voor Valorant. “Door de aankondiging ontstond er al snel een grote hype rondom de game door de grote fanbase van Riot. Dat verklaart ook waarom er nu zoveel mensen naar kijken.”

Drops

Om nog meer kijkers te trekken is Riot Games ook een samenwerking aangegaan met streamingdienst Twitch, een platform waar mensen kunnen kijken hoe gamers een spel spelen,  in de vorm van zogenaamde ‘drops’. Hierin zit een toegangscode tot de gesloten testversie van Valorant. “ Drops zijn beloningen die je kan verdienen door naar streamers te kijken op Twitch. “Omdat het een gesloten versie is willen mensen graag dat plekje in de game bemachtigen. Dat is ook een verklaring waarom er zoveel mensen naar Valorant-streams kijken”, aldus de ex-eSporter.

De Britse gamer Will Mollett keek ook naar de Valorant streams. “Dat deed ik vooral om te zien hoe het spel werkte. Verder keek ik natuurlijk naar de streams om toegang tot het spel te bemachtigen”, aldus Mollett. In totaal keek de Brit twintig uur naar Valorant streams voordat hij toegang kreeg. “Achteraf kwam ik erachter dat ik daar veel geluk mee had.” Tot nu toe heeft Mollett veel plezier met het spelen van Valorant. “Tactiek is een vereiste om goed te presteren. Het is niet alleen rennen en schieten en daar kan ik altijd van genieten.”

Valorant

De game is een mix van het in 2002 gereleasete schietspel ‘Counter-Strike : Global Offensive’ (CS:GO) en de in 2015 gereleasete game Overwatch. Een aantal elementen uit de game Valorant komen erg veel overeen met die van CS:GO. In beide spellen nemen twee teams van vijf het tegen elkaar op, waarbij het ene team een bom moet plaatsen en het dan moet verdedigen. Het andere team moet zien te voorkomen dat de bom geplaatst wordt of afgaat. Na een aantal rondes wisselen de teams van kant. Het grote verschil met Counter-Strike is dat Valorant verschillende karakters heeft met verschillende krachten, dat is weer gebaseerd op de game Overwatch. “CS:GO is al jaren de nummer één als het aankomt op de vijf tegen vijf schietspellen, maar Valorant kan daar verandering in gaan brengen”, aldus Schrobbers.

In de eerste week van de béta is de game in ieder geval immens populair op Twitch. In de infographic hieronder worden een aantal belangrijke cijfers op een rijtje gezet.

De release van Valorant staat gepland voor de zomer van 2020. Er is nog geen precieze datum aangewezen. Het is wel bekend dat het spel gratis te spelen zal zijn.