DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks, heeft een petitie opgezet voor een noodoplossing voor abortus in crisistijden. Inmiddels is de petitie al meer dan 14 000 keer ondertekend en zijn er vele reacties gekomen op social media. Veel vrouwen plaatsen foto’s van hun buik met daarop de tekst: Ook nu baas in eigen buik!

DWARS is de petitie gestart omdat de rechter op 12 april een verzoek van Bureau Clara Wichmann, een non-profitorganisatie die streeft naar betere rechtspositie voor vrouwen, heeft afgewezen. De organisatie wilde dat het mogelijk werd om de abortuspil per post op te sturen voor bijvoorbeeld een vrouw die thuiszit omdat haar dochter COVID-19 verschijnselen heeft. Strategisch juridisch adviseur van Bureau Clara Wichmann Linde Bryk: “De motivering waarom de rechtbank ons verzoek heeft afgewezen hebben we nog steeds niet gehad, die zou dinsdag komen.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Deze week stonden wij en Women on Waves Trix (alias) bij in haar zaak om tijdens Covid-19 toch toegang te krijgen tot de abortuspil. Zij zit in thuisisolatie vanwege een Corona besmetting binnen haar gezin. Wij vinden dat ze toegang moet krijgen tot de abortuspil die per post gestuurd kan worden. Rechtbank Den Haag wees het verzoek in kort geding van Trix tegen de Staat af. Vrouwen moeten per se naar een abortuskliniek om de abortuspil op te halen, aldus de rechter. We wachten de motivering van de rechter af, deze wordt dinsdag verwacht. Hierna bepalen we of we in hoger beroep gaan. Voor wie deze juridische weg niet wil afwachten: Ondertussen is er een petitie gestart: ‘Ook nu baas in eigen buik’! #linkinbio #ooknubaasineigenbuik #trix #covid19 #abortuspil #kortgeding #baasineigenbuik

Een bericht gedeeld door Bureau Clara Wichmann (@bureauclarawichmann) op

“Er moet een noodwet komen zodat abortus ook nu gewoon door kan gaan.” – Lotte Meerhoff, DWARS

Lotte Meerhoff, vicevoorzitter van DWARS, vertelt dat het recht van afbreking zwangerschap onder druk komt te staan. “In deze coronatijd komen er voor allerlei zaken oplossingen zodat alles zo normaal mogelijk door kan gaan. Abortus hoort daar volgens ons ook bij. Er moet een noodwet komen zodat abortus ook nu gewoon door kan gaan.”

In Nederland heeft iedere vrouw recht op het afbreken van de zwangerschap. Als een vrouw een zwangerschapsduur tot 9 weken heeft dan is het mogelijk om die af te breken door de abortuspil. In de wet afbreking zwangerschap staat dat de abortuspil alleen door een arts mag worden verstrekt in een abortuskliniek of een ziekenhuis die daar een vergunning voor heeft volgens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De eerste abortuspil moet je dus innemen bij die abortusarts. De rest van de tabletten kunnen gewoon thuis ingenomen worden. Als een arts die pil wil opsturen riskeert hij of zij een strafvervolging volgens de wet.

Voor de groep vrouwen die tijdens de coronacrisis door omstandigheden het huis niet uit kunnen, moet er volgens Bureau Clara Wichmann een maatwerkoplossing komen. Bryk: “In veel gevallen zou dat zijn dat abortuspillen per post opgestuurd kunnen worden, ofwel naar het huis van de vrouw ofwel naar een apotheek. Via video, of telefoon, zou het gesprek met een abortusarts gehouden kunnen worden zodat er nog steeds een bedenktijd is. Op deze manier zou er helemaal niet zoveel veranderen.”

Dit voorstel is door de rechter afgewezen. De motivering voor de afwijzing is nog niet bekendgemaakt. Volgens Bryk is dit kwalijk: “Doordat wij die reden niet weten, kunnen we nog niet in hoger beroep gaan en wordt het ook steeds nijpender voor de vrouw omdat ze straks over de negen weken grens heen is.”

Ook Meerhoff benadrukt dat er zo snel mogelijk een noodoplossing moet komen. “Abortus is zo tijdgerelateerd. Het is niet zo dat je even kunt zeggen: we stellen de oplossing uit en doen het later wel. Het moet echt nu gebeuren.”

Ook nu baas in eigen buik!

De actie van DWARS kan op veel steun rekenen van verschillende mensen op social media, bijvoorbeeld van Zangeres Merol en Pepijn Langen van de Jeugd van Tegenwoordig.

Dit bericht bekijken op Instagram

De petitie voor een noodoplossing voor abortus in tijden van corona is inmiddels meer dan 12.000 keer ondertekend! 💪 Tientallen mensen postten hun eigen #ooknubaasineigenbuik foto. En meer mensen dan we ooit hadden kunnen denken hebben de berichten gedeeld. . Op naar de 20.000! Blijf de petitie ondertekenen. Blijf de berichten delen. En post je eigen #ooknubaasineigenbuik foto of deel die van ons! 💝 . Inmiddels verschenen artikelen over de petitie op @viva_nl, @linda_meiden en @glamournl. De actie is opgepakt en gedeeld door onder andere @miloudeelen, @damnhoneyhetboek, @faberyayo en @merolmusic. Samen staan we sterk! ✊ . Een grote shoutout naar @bureauclarawichmann en Women on Waves voor het beginnen van de rechtszaak en voor het steunen van mensen die door COVID-19 hun zwangerschap niet af kunnen breken, tegen hun wil in. . Alle mensen op de foto’s hebben toestemming gegeven voor deze collage. . #ooknubaasineigenbuik #baasineigenbuik #bureauclarawichmann #womenonwaves #trix #feminisme #samenstaanwesterk #girlpower #abortus #abortusiseenmensenrecht #vrouwenrechten

Een bericht gedeeld door DWARS, GroenLinkse Jongeren (@dwars) op

“We zijn overweldigd door het grote aantal reacties. Het is super tof om te zien hoeveel mensen het delen en de actie oppakken. Onze petitie wordt gesteund door politieke jongerenorganisaties van links tot rechts. Dat is ook heel goed om te zien. Want zo komt er meer aandacht en hopelijk sneller een oplossing”, vertelt Meerhoff.

Bij Linde Bryk is de media-aandacht ook niet onopgemerkt gebleven. “Hierdoor hoop ik dat het hoger beroep vanuit ons helemaal niet nodig is en de overheid haar standpunt wijzigt. Er zijn veel mensen die het absurd vinden dat dit gebeurt in deze tijd.”