Contact is een groot deel van het dagelijks leven. Maar in tijden van corona is het fysiek contact een heel stuk minder door de anderhalve-meter-regeling. Hoe onderhouden jongeren nu contact met familie en vrienden? En wat betekent contact eigenlijk?

Contact heb je ’s ochtends aan het ontbijt met je gezin, ’s middags als je naar de supermarkt gaat en ’s avonds als je belt met vrienden. Maar wat betekent contact? Psychologe drs. Caroline Heijmans zegt: “Contact is een betekenisvol moment waarin mensen lijfelijk in elkaars nabijheid zijn (elkaar kunnen zien, horen, aanraken) en met elkaar ideeën, meningen, nieuwtjes en gevoelens kunnen uitwisselen.”

Contact is belangrijk

Contact hebben met anderen is erg belangrijk. “Wij zijn sociale dieren en onze sociale interacties hebben heel veel invloed op ons geluk en ons sociaal welbevinden”, zegt Heijmans. Jongeren zitten vaak nog in hun ontwikkeling en zijn opzoek naar zichzelf. Contact met anderen speelt daarin een belangrijke rol. Volgens de psychologe hebben jongeren anderen nodig in de zoektocht naar de eigen identiteit.

Levensbehoefte

Heijmans zegt dat contact met anderen zelfs zo belangrijk is dat het een levensbehoefte is. “We zijn niet gemaakt om in isolatie te leven. Evolutionair gezien heeft dat ook te maken met overleving. Buitengesloten worden uit de groep stond in vroege tijden gelijk aan doodgaan.”

Videobellen is toch anders

Elkaar bezoeken in deze tijd wordt afgeraden. We zijn afhankelijk geworden van technologie. Veel jongeren spreken bijvoorbeeld met vrienden door te videobellen. Toch voelt dit niet hetzelfde als elkaar in het ‘echt’ zien. Volgens Heijmans komt dit doordat videobellen afstandelijker is. “Je kunt elkaar niet aanraken, geen arm om de schouder slaan of een traan wegvegen.” Het fysieke contact is nu weggevallen. Terwijl aanraking volgens Heijmans een wezenlijke menselijke behoefte is; ‘need to touch’. “Elkaar aanraken is fundamenteel om je verbonden te voelen met de ander. Wanneer ons dit wordt ontzegd kunnen we ons minder gelukkig, eenzamer en gestrest voelen, of zelfs last krijgen van depressieve klachten.”

Verandering na het coronavirus

Het is nog onzeker wat er gaat gebeuren als alles weer onder controle is met het coronavirus. Heijmans denkt dat het goed zou kunnen dat we nog lang voorzichtig moeten zijn met fysiek contact. Maar of er echt iets zal veranderen in de maatschappij is moeilijk te zeggen. “Het is wel mogelijk dat bepaalde begroetingsrituelen veranderd zijn”, stelt de psychologe.

Nieuwe groet

Een buiging, de elleboogstoot of de voetgroet zouden zomaar de nieuwe manier van begroeten kunnen worden na de coronacrisis. Of zoals de Europees Commissaris voor Volksgezondheid het deed: een hand op het hart.