———- NEDERLANDONDERNEEMT tijdens Corona———-

In de serie NEDERLANDONDERNEEMT tijdens Corona, bericht ik over het reilen en zijlen van ondernemingen tijdens de Coronacrisis in Nederland. Hoe komen bedrijven deze vervelende tijd door zonder té veel aan winst en bekendheid in te boeten? Met vandaag: een Bloemenhuis in Meerssen de ouderen een hart onder de riem steken.

Door: Jasper Kluten

MEERSSEN – Talloze glimlachende ouderen in quarantaine. Daar zorgt Edwin Smeets, eigenaar van ‘Bloemenhuis de Zonnestraal’ deze dagen maar al te graag voor. Ook het zorgpersoneel laat hij, middels een presentje, niet in kou staan. Deze actie is allemaal onderdeel van een groter geheel om ‘de positiviteit veel meer de boventoon te laten voeren’ gedurende de coronacrisis.

Het ‘happy-feeling’-initiatief

Kwetsbare ouderen die, door het grote risico op besmetting, uit voorzorg thuis moeten blijven. Daar wil Edwin Smeets, eigenaar van ‘Bloemenhuis de Zonnestraal’ iets aan doen. Het Bloemenhuis bezorgde bij liefst 340 ouderen, verdeeld over twee verzorgingstehuizen in Meerssen, een boeketje. Daarnaast wilde hij het zorgpersoneel, dat dag en nacht voor de ouderen klaar staat, ook niet vergeten. “Op deze manier steken we de ouderen én het zorgpersoneel in deze vervelende tijd een hart onder de riem” vertelt Smeets. De actie nam, na een ietwat stroef begin, snel in populariteit toe gezien de massale reacties van, jong tot oud, op de facebook-pagina ‘Bloemenhuis de Zonnestraal’. Hierdoor kwam Edwin tot een tweede idee, waar kinderen bij werden betrokken: “Als kinderen een mooie kleurplaat of een leuk knutselwerkje hebben voor de mensen in het verzorgingstehuis, zorgen wij ervoor dat die samen met het boeketje worden bezorgd bij de ouderen. Dit brengt zulke mooie emoties naar boven en daar doe je het gewoon voor in deze tijd.”

Populariteit

Smeets’ initiatief gaat verder dan de grenzen van de gemeente Meerssen: “Inmiddels komen klanten van heinde en verre. We hebben het superdruk, maar dat geeft ons eigenlijk alleen maar meer energie om er daadwerkelijk alles uit te halen. Buiten Meerssen komen mensen van Maastricht, Heerlen, Kerkrade, Geleen die de actie hebben opgepikt. Onze actie heeft bij de mensen vanuit vele kanten zoveel goodwill gekweekt, dat zij automatisch de auto starten en hierheen komen, om ook een boeketje bij een ouder persoon in hun buurt langs te brengen.”

Samenwerking

Het VISTA College, een MBO school in Zuid-Limburg, pikte deze actie, mede door de transparante manier van communiceren door Edwin Smeets via Facebook, meteen op. “Zij vonden het initiatief zo mooi dat ze honderd boeketten hebben besteld. Dat soort handelingen steunen ons alleen maar veel meer om iedere dag gedurende deze crisistijd ervoor te blijven gaan”, meent Smeets. Transparante communicatie via een medium als Facebook is volgens Smeets dan ook echt essentieel in dit succes:  “Doordat we nu consequent acties en berichten blijven posten, merken we dat dit een enorm onderdeel is van de verder groeiende populariteit”.

Zorgpersoneel

De ouderen zijn echter niet de enige die eens flink in het zonnetje worden gezet. Ook zorgmedewerkers worden door ‘de Zonnestraal’ verblijdt met een cadeautje. “Wij hebben ,in samenwerking met woonzorgcentrum ‘Envida’, gezorgd voor twee grote bloemstukken voor in de koffiekamer bij de verzorgtehuizen. Zo krijgt het zorgpersoneel haar welverdiende blijk van waardering voor hun fantastische werk”,  aldus Smeets. Ook is er door het Bloemenhuis in samenwerking met Envida gezorgd voor een boeketje bloemen voor ieder afzonderlijk lid van het zorgpersoneel in de tehuizen.

Een andere tendens

Alles overkoepelend hoopt Smeets hiermee te bereiken dat de tendens omtrent het coronavirus een klein beetje veranderd: “Iedere dag het aantal doden vernemen maakt mensen zo enorm droevig. Onder meer door deze actie maar ook door andere initiatieven hopen wij te bewerkstelligen dat mensen deze acties als ‘oppepper’ gaan zien. Positiviteit is hetgeen dat we deze dagen nodig hebben, niks meer en niks minder.”