Persconferenties worden getolkt en het gebaar voor hamsteren gaat viral. Het Nederlandse Gebarencentrum ervaart positieve effecten van het coronavirus. “Er wordt meer bewustzijn gecreëerd voor de taal, dat is fijn. Maar het is eigenlijk raar dat het coronavirus hiervoor nodig is”, vindt Sarah Muller, deskundige van het Nederlands Gebarencentrum.

Tijdens deze periode van crisis worden er doorlopend persconferenties gehouden op televisie, allen getolkt door Irma Sluis. Het feit dat getolkte persconferenties op televisie komen is positief voor de gebarenwereld ervaart ook Nienke Fluitman, medeoprichter van gebaren.nl. Fluitman: “Het genereert aandacht voor de gebarentaal en dove mensen in Nederland. Je ziet Irma de hele tijd aan het werk, dat draagt enorm bij aan de beeldvorming. Mensen zien nu in dat het een echte taal is.”

Volgens de NOS zijn er rond de 30.000 doven en slechthorenden in Nederland. Daarvan zijn er bijna 10.000 mensen volledig doof. Zij hebben de Nederlandse gebarentaal als moedertaal.

Ook het achtuurjournaal wordt nu zeven dagen in de week getolkt voor doven of slechthorenden. Deskundige Sarah Muller is zelf doof en ondersteunt de journaaltolken tijdens de uitzendingen. “We hopen dat dit een blijvende zaak is, dus niet alleen tijdens de coronacrisis. Voor nu worden alleen journaals en de coronapersconferenties getolkt. Naast programma’s die altijd getolkt worden zoals de Dodenherdenking en de Troonrede. Dit maakt dat de wereld voor dove mensen toegankelijker wordt.”

‘Hamsteren’

Door het coronavirus ontstaan nieuwe gebaren. De video waarop Irma Sluis het hamstergebaar maakt is veel op social media gedeeld. “Het is een taal die leeft. Er komen gebaren en er gaan gebaren”, legt Fluitman uit. Muller: “Omdat corona ontstaan is in China hebben we aan Chinese doven gevraagd hoe zij het uitbeelden. Zij communiceren er al veel langer over. Ook is het gebaar voor lockdown niet een gebaar dat je vaak uitbeeld.” Dat het hamstergebaar veel geliked wordt draagt vooral bij aan de positieve beeldvorming van de taal volgens Fluitman.

Zie hieronder een GIF’je van het gebaar: 

@Haario via GIPHY

Opleiding

De opleiding Docent Nederlandse Gebarentaal heeft volgens de Hogeschool Utrecht nu al meer dan 40 aanmeldingen ontvangen. Dit zijn er normaal rond deze tijd 25. Mevrouw Fluitman is hier erg enthousiast over. “Ik hoop dat veel mensen dit mooie beroep willen gaan doen. Nederland telt nu pak weg 700 tolken die werkzaam zijn iedere dag.”

Gebaren zijn ook belangrijk voor horende mensen vindt Nienke Fluitman. “Met een gebaar kun je de non-verbale communicatie ondersteunen. Daar zit veel kracht in.” Zo weten nu ook horende mensen dat hamsteren echt niet nodig is.