Het zijn gekke tijden, en door alle veranderingen en het thuiszitten grijpen mensen naar creatieve bezigheden, merkte kunstenaar Mario Reijnen. Daarom kwam hij, al toen hij het nieuws over het coronavirus in Wuhan en Italië zag, op het idee om een website te maken waar die creatieve processen samengebracht kunnen worden: coronagedicht.nl.

Samen met Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja richtte Mario de site op, die sinds de eerste dag van de intelligente lockdown in Nederland online is. Op de website krijgt iedereen de mogelijkheid om van zich af te schrijven in de vorm van een gedicht, die vervolgens op de website geplaatst wordt. “Er is een heel aantal professionele dichters, maar er zijn ook veel mensen die alleen op dit soort momenten naar de pen grijpen. Het mag allemaal. We hebben al meer dan zeshonderd gedichten op de site staan. We hebben echt een vliegende start gemaakt.”

Door de hoeveelheid gedichten is de website nu veranderd in een groot overzicht van hoe mensen op een bepaald moment naar de coronacrisis kijken. “Aan het begin zag je geregeld paniek terugkomen in de gedichten. Nu zien we dat gedichten juist veel meer over nieuwe bevindingen gaan. Zo hebben we nu eigenlijk een heel archief van deze crisis.”

ComplottheorieËn

Waar de gedichten dan over gaan? “Vanalles: kinderen die de crisis aanschouwen, ouderen vanuit hen perspectief, thuiswerken, lege straten, het missen van personen, nieuwe bezigheden en actualiteiten. De laatste paar dagen zagen we bijvoorbeeld gedichten die gingen over de complottheorieën, met bijvoorbeeld 5G. Maar ook over de eenzaamheid van ouderen in verzorgingstehuizen.”

Wel moet een gedicht aan een aantal voorwaarden voldoen. Het moet bijvoorbeeld in het Nederlands zijn, of er moet een Nederlandse vertaling bijgevoegd zijn. Daarnaast mag het gedicht niet kwetsend zijn. Verder is wel iedereen welkom om een gedicht in te sturen, zowel jong als oud. “Er zijn dichters die hele sonnetten maken, maar er zijn ook mensen die een rijmpje insturen. Dat is allemaal goed. Het lijkt ons ook leuk als studenten gedichten insturen.”

Elkaar vinden

Naast de archieffunctie is de site ook nog een plek waar mensen elkaar kunnen vinden en herkennen in gedachten die ze hebben. “Daar is kunst sowieso geschikt voor. Maar poëzie al helemaal, het is toegankelijk en door de gelaagdheid van poëzie kan er een bepaalde lading toegevoegd worden. Door andermans gedichten te lezen, realiseren mensen zich dat ze niet de enige zijn die ergens mee zitten. En het schept ook weer frisse perspectieven.”

Door het succes van de website zijn de oprichters en de rest van de redactie nu aan het kijken naar meer mogelijkheden om de gedichten een plek te geven. “We kijken nu of we de gedichten misschien gaan bundelen in een boek. En misschien gaan we online activiteiten organiseren waar de dichters hun gedicht kunnen voordragen.”

Zelf een gedicht insturen kan via de website coronagedicht.nl