In deze tijden van verveling en thuis zitten, hebben mensen een nieuwe hobby gevonden; klussen. Hierdoor staan wachttijden van meer dan anderhalf á twee uur bij de Milieustraat in Tilburg.

Tilburg

Overal op straat kun je een speld horen vallen. Mensen zijn genoodzaakt zo veel mogelijk thuis te blijven en vanuit daar te werken. Enkel voor een boodschap, een wandeling of een glimp van de zon komen ze hun huis uit. Toch is er voor de Tilburgers nog een hele goede reden om het huis te verlaten.

‘Op de webcam is de straat voor de ingang te zien, terwijl de file honderden meters verderop al begint’

Maatregelen

Per auto die naar buiten gaat, mag er een naar binnen. In totaal mogen zes auto’s het terrein op. Ook hier gelden de maatregelen, die streng nageleefd worden. Werknemers controleren of de anderhalve meter afstand wordt gewaarborgd en dat de menigte verspreid wordt. Iedere Tilburger ontving 1 januari 2019 een adresgebonden milieupas. Net zoals anders moeten de bezoekers hun pas meenemen, zodat alleen inwoners de Milieustraat kunnen bezoeken. Handcontact via de milieu- of pinpas wordt gemijt, met als doel om de kans op besmetting van het coronavirus te reduceren.

Ook heeft de gemeente Tilburg een webcam opgehangen, zodat de mensen thuis, die twijfelen om naar de stort te rijden, kunnen zien hoe druk het is. Desondanks geeft het geen goed beeld. Op de webcam is slechts de straat voor de ingang te zien, terwijl de file honderden meters verderop al begint. Daar wordt ter plekke via matrixborden pas voor gewaarschuwd.

Illegale vuilstorting

Bestuurswoordvoerder van de gemeente Tilburg, Irma Galema zegt dat het een ‘bewuste keuze’ is om de Mileustraat open te houden. ”Doordat er zoveel gesloten is en mensen aan huis gebonden zijn, willen we mensen de mogelijkheid bieden om wel hun stort weg te kunnen brengen. We zagen dat veel Tilburgers thuis gingen klussen- hetzij uit verveling of praktisch belang- dus door de Milieustraat open te houden, dragen we bij aan een stukje tijdverdrijf.”

Een prettige bijkomstigheid is dat het aantal illegale (vuil)stortingen niet flink toegenomen is. “Natuurlijk zijn er altijd wel illegale dumpingen, maar het is op dit moment nog geen onderwerp van gesprek. Daar concludeer ik uit dat het in ieder geval niet enorm is toegenomen, al moet ik de cijfers nog ontvangen”, aldus Galema.

‘Blijkbaar zijn mensen snel geïrriteerd en voelen ze de behoefte om mij uit te schelden’

Asociale automobilisten

Er staat een file van 48 automobilisten te wachten om hun troep naar de stort te brengen. Ze worden vijfhonderd meter van de Milieustraat al gewaarschuwd door een matrixbord dat ‘wegens drukte bij de Milieustraat een extreem lange wachttijd’ is.

Op de T-splitsing tussen de Pater Geurtjensweg en de Albionstraat, zo’n driehonderd meter van de poort vandaan, staat de eerste verkeersregelaar, die wenst anoniem te blijven. “Anders zal ik van me laten horen.”

Dat doet ze ook. Zeer luid en duidelijk geeft ze instructies aan de verveelde, maar geduldige automobilisten, die op dat moment niks anders wensen dan het teken van een vlakke, strakke hand richting de stort, zodat ze mogen aansluiten in de volgende rij.

“Nu blijven de bestuurders rustig, maar het is ook anders geweest. Op dit bedrijventerrein hebben we met rood-witte linten en verkeerskegels aangegeven dat de uitritten vrij moeten blijven. Sommige hebben daar maling aan dus dan zeg ik er wat van. Blijkbaar zijn mensen snel geïrriteerd en voelen ze de behoefte om mij uit te schelden. Gelukkig ben ik ook niet op mijn mondje gevallen. Andere verkeersregelaars konden mij tientallen meters verderop ook horen”, vertelt ze met gepaste trots.