Het wordt langzaam mooier weer en mensen halen dan ook al snel de barbecue tevoorschijn. Lekkere salade, broodjes, hamburgers en allerlei sausjes worden op tafel gezet. Maar vervolgens laat jij je burger iets te lang liggen en komt de aloude vraag opnieuw naar boven. Is het eten van verbrand vlees nu slecht voor je? Sommige mensen vinden het vlees wat iets te lang op de barbecue heeft gelegen juist lekkerder, andere verafschuwen het juist. Maar is het slecht voor je? En hoe slecht? De Nieuwsredactie zocht het voor je uit. 

BBQ

HCA’s

Als je een lekkere hamburger van de barbecue consumeert, krijg je stoffen binnen die bij een hoge temperatuur veranderen in kankerverwekkende stoffen. Deze worden heterocyclische amines (HCA’s) genoemd. Uit verschillende onderzoeken zijn er bewijzen dat deze stof de kans op kanker vergroot.  Woordvoerster Suzanne van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF): ‘’HCA’s ontstaan veelal wanneer eiwitrijke producten een lange tijd bloot worden gesteld aan hoge temperaturen. Ook als de vlammen en het vlees rechtstreeks in contact staan is er een kans dat er HCA’s ontstaan.’’

Volgens het WKOF kan je HCA’s verminderen door de producten in aluminiumfolie te bakken of het vuur laag te houden. Uit onderzoeken blijkt dat HCA’s zich vaak aan de buitenkant van het voedsel vormen en je het grootste deel hiervan kan verwijderen als je de donkere plekjes wegsnijdt.

Wat kan verbrand vlees nog meer veroorzaken?

Als je vlees of vis laat aanbranden kunnen er polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) ontstaan. Simpel uitgelegd zijn dit kankerverwekkende stoffen die ook in de rook van de barbecue zitten. Het is volgens verschillende onderzoekers dan ook belangrijk om te wachten met het bakken van het vlees totdat er geen vlammen meer te zien zijn. Hiermee verminder je de hoeveelheden PAK’s.

Maar niet alleen verbrand vlees staat in een negatief daglicht. De World Health Organisation (WHO) geeft in een rapport aan dat er een link is tussen het eten van rood vlees en het risico op kanker: darmkanker in het bijzonder. Uit onderzoek concluderen zij dat elke dag  een consumptie van 100 gram rood vlees samenhangt met een 17% hogere kans op darmkanker. Maar alleen dit verband is niet goed genoeg om een bevestiging af te dwingen. De WHO classificeert rood vlees namelijk als ‘mogelijk kankerverwekkend’.

Koffie en Aardappelen

Koffie wordt ook vaak in dezelfde adem genoemd met rood vlees. Het WKOF meldt dat er een kans is dat koffie de kans op darmkanker mogelijk verlaagd. In koffie zitten namelijk een aantal stoffen die de beweeglijkheid van de darm stimuleren. Schadelijke stoffen blijven dan minder lang in de darm aanwezig.

Het voedingscentrum is vorig jaar gestart met een reclame die nog regelmatig opduikt. Deze reclame moet je waarschuwen voor acrylamide, een gevaarlijke stof in zetmeelrijke producten die ook in sigarettenrook zit.