Hoe is het voor muzikanten om ineens alles online te moeten doen? Gaat dat ze goed af, of zijn er toch onvoorziene problemen? Muzikant Jesper Weerheijm legt uit hoe hij het aanpakt. Ga naar dit nieuwsbericht om te lezen hoe het andere muzikanten vergaat.

Jesper Weerheijm is muzikant en geluidstechnicus van beroep. Hij zit nu thuis zonder werk, maar is ondertussen actief met muziek in de Nederlandse folkscene. Eind maart is hij begonnen met het project Folk With Friends.

Wat is Folk With Friends precies?

“Bij Folk With Friends vraag ik muzikanten van folkbands om samen een cover te maken en deze online te zetten. Ik begin met het kiezen van een nummer en benader de muzikanten die de benodigde instrumenten spelen. Als ik een complete groep heb, speel ik de eerste partij van het nummer. Dit gaat naar de eerste muzikant en die speelt de tweede partij. Ik stuur deze twee partijen naar de volgende persoon, enzovoorts. Als alle muzikanten hun partijen hebben opgenomen, edit ik de audio en video en kan alles online. De filmpjes en audio worden veelal met de telefoon opgenomen. We gebruiken dus geen dure studioapparatuur.”

Wie doen er allemaal aan mee?

“Alle folkbands door elkaar. Het idee is om met zo veel mogelijk muzikanten te werken. Het liefst heb ik voor ieder nummer een nieuwe groep muzikanten. Ik ben er wel achter gekomen dat dat niet zo handig is. Er zijn bijvoorbeeld heel veel gitaristen, maar een stuk minder drummers. Sommige mensen vraag ik daarom terug bij andere nummers.”

Hoe is Folk With Friends onstaan?

“Ik heb het project al een half jaar in mijn hoofd. Door de maatregelen van het virus heb ik tijd om dingen te doen die ik voorheen altijd voor me uit schoof. Ik denk niet dat ik creatiever ben geworden; je bent creatief of je bent het niet. Nu ik thuis zit kan ik die creativiteit goed benutten. Het project is ook een beetje tegen de verveling, want ik zit nu de hele dag thuis. Ik wil ook graag mijn muziek delen met anderen.”

Ga je hier ook na de coronacrisis mee door?

“Er staan nu twee video’s online en ik ben met twee andere bezig. Nog drie nummers staan in de startblokken. Maar het is geen lopendebandwerk; ik heb geen deadlines en er is geen haast met het produceren van deze video’s. Zolang ik er de tijd voor heb, zal het project door blijven gaan. Misschien dat het na de coronacrisis op een lager pitje komt te staan of op een andere manier wordt ingevuld. Dat kan door bijvoorbeeld met minder mensen aan een cover te werken.”