Jade Loos (20) werkt in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. Nadat ze zich had ingeschreven om hulp aan te bieden in omgeving Utrecht werd ze benaderd door het ziekenhuis of ze daar wilde komen werken. Jade desinfecteert op de spoedeisende hulp en de IC de coronakamers.

Jade maakt schoon zodra er een coronapatiënt op een kamer heeft gelegen. Ofwel deze persoon mag naar huis, naar een andere afdeling of komt in het ergste geval te overlijden. Jade: ‘’Het schoonmaken gebeurt met heel sterk chloorwater want die kamer moet helemaal gedesinfecteerd worden. Dit moet ik dan ook in een pak doen met een schort, een soort skibril en een gasmasker. Dit is voornamelijk voor het sterke chloor maar ook zodat ik niet besmet kan raken.’’

‘’In eerste instantie klonk het best eng en was ik voor mijn eerste werkdag erg zenuwachtig. Maar iedereen die daar werkte was eigenlijk erg nuchter onder de hele situatie en er hing een fijne werksfeer.’’ Toch is het nog even wennen als ze begint met in het ziekenhuis werken. ‘’Als ik tijdens de pauze op de gang zit, dan komt er af en toe een bed langs met een laken eroverheen, daar schrik je dan wel eventjes van.’’

Wil je meer weten over hoe het is om als schoonmaakster te werken in het ziekenhuis en hoe Jade dit ervaart? Luister dan naar de podcast Quarantaine Jongeren aflevering 3.