Hoe is het voor muzikanten om ineens alles online te moeten doen? Gaat dat ze goed af, of zijn er toch onvoorziene problemen? Muzikant Sander Metz legt uit hoe hij het aanpakt. Ga naar dit nieuwsbericht om te lezen hoe het andere muzikanten vergaat.

Sander Metz is beroepsmuzikant en muziektherapeut. In het dagelijks leven verzorgt hij voornamelijk therapeutische sessies voor dementerenden in verzorgingstehuizen. Sinds de uitbraak van het coronavirus kan dat niet meer, maar hij heeft verschillende creatieve manieren bedacht om muziek toch naar de mensen te brengen.

“Ik zal eerst iets over mezelf vertellen. Mijn laatst genoten opleiding is de pabo. Dat bleek uiteindelijk niets voor mij, dus ik ben de zorg in gegaan. Normaal gesproken ben ik muziektherapeut bij dementerende ouderen in een verzorgingstehuis.

Dat werk kan ik nu niet doen. Ik deed al veel online, maar daar ben ik me nu meer op gaan richten. Ik ontwikkel programma’s voor kinderen en ouderen. Mensen kunnen een vrijwillige bijdrage leveren en dat blijkt goed te werken.

Ik ben ook buitenconcerten gaan geven. Bijvoorbeeld op gepaste afstand bij verzorgingstehuizen langs om bewoners en personeelsleden een hart onder de riem te steken. Ik was een van de eerste mensen die dit heeft gedaan. Ik voelde deze situatie namelijk al aankomen en ik wilde het voor zijn. Hier heb ik geen verdienmodel voor, maar dat is niet erg. Ik verwacht dat er hier later, na de coronacrisis, nog wel optredens uit voortkomen. Een stichting is mij op het spoor gekomen en steunt me nu ook financieel met het geven van buitenconcerten.

Ik ben constant op zoek naar de creativiteit. Als ik ergens naartoe ga, dan spoken er allerlei ideeën door mijn hoofd. Ik probeer ze dan zo snel mogelijk uit te voeren, dat was voor de coronatijd minder het geval.

Ik geef bijvoorbeeld ook wekelijks online muzieklessen aan kinderen. Die blijf ik na de coronacrisis ook doorzetten. Ik krijg veel aanvragen voor abonnementen daarop, ook al zijn ze nu gratis. Mensen willen graag een klein bedrag betalen voor tien lessen. Die filmpjes neem ik op zonder te editen, dus dat is voor mij een kleine moeite.

De eerste keer dat ik online kindermuziekles gaf, kreeg ik veel positieve reacties. Daarbij kwamen ook veel reacties van ouders met auditief beperkte kinderen. Zij vroegen of ik iets voor hen kon doen. Zo ben ik op het idee gekomen om mijn liedjes te laten vertalen met een gebarentolk. Muziek is voor iedereen, ook voor kinderen met een auditieve beperking -zo meteen ga ik er weer mee aan de slag. Ik probeer steeds nieuwe paden te verkennen, zo ben ik altijd al geweest. Ik vind het een hele leuke bezigheid om nieuwe paden in te slaan.”