Door: Wouter Frijns en Tringa Hasaj

Het kabinet heeft in haar maatregelen aangegeven dat er een aantal beroepen zijn die té belangrijk zijn om thuis te blijven, de vitale beroepen. De meeste mensen denken dan al snel aan zorgmedewerkers die in de frontlinies vechten tegen het COVID-19 virus of docenten die kinderopvangen open moeten houden. Daar gaat de meeste aandacht van de media naar uit. En dat is helemaal niet verkeerd, maar er zijn nog een boel andere vitale beroepen. Als deze ook stil komen te liggen, ziet jouw leven er misschien wel een stuk anders uit.

In deze productie zijn er een aantal beroepen die ook vitaal zijn, maar minder ‘shine’ krijgen dan ze verdienen.

Onderstaande grafiek geeft een overzicht van hoeveel mensen er werkzaam zijn in de vitale beroepen.

Tandartsen
In heel Nederland zijn er 7.975 personen die werkzaam zijn als tandarts in de zorgsector. De laatste cijfers hierover dateren uit 2017. Uit onderzoek blijkt dat de vraag naar mondzorg toeneemt dankzij het steeds groter wordende belang van gezondheid. De tanden van jongeren uit sociaaleconomisch lagere klassen worden steeds slechter, blijkt ook uit onderzoek. Nog een reden dat de vraag naar mondzorg toeneemt. Gemiddeld leggen er jaarlijks meer tandartsen hun werk neer dan dat er nieuwe tandartsen bijkomen.

Ilona Mooren van tandartspraktijk Drossaard in Uden merkt dat het een stuk rustiger is dan voorheen. ‘’Mensen blijven weg uit angst. Normaal kregen wij een aantal mensen over de vloer die een vorm van kiespijn hadden, maar in de laatste drie weken zijn die er allemaal niet meer. Daarom verwachten wij ook een enorme piek van mensen die langskomen voor een bezoek nadat de regering besluit om tandartspraktijken weer regulier open te gooien.’’

“Er staat geen lego meer voor de kleintjes en de magazines zijn ook weggehaald.” – Ilona Mooren

De tandartspraktijk heeft ook een hoop extra maatregelen ingevoerd zodat er zo min mogelijk kans is op eventuele verspreiding. ‘’Mensen mogen enkel alleen naar binnen, er staat geen lego meer voor de kleintjes en de magazines zijn ook weggehaald. Vanaf volgende week gaan wij zelfs de balie afdekken met plexiglas.’’

(Bus)chauffeurs en treinmachinisten
Hoe ga jij als student naar school? Een festival of dagje uit? Er is een kans dat je ‘de bus’ of ‘de trein’ in je antwoord verwerkt hebt. Nederland zit dit moment behoorlijk op slot en iedereen werkt zoveel mogelijk thuis, maar thuiswerken gaat lastig als een bus of een trein je bureau is. Het openbaar vervoer wordt op dit moment veel minder gebruikt, maar blijft belangrijk voor mensen die ondanks de lockdown ergens heen moeten.

In Nederland zijn er in totaal 72.000 taxi- en autochauffeurs, 28.000 bus- en trambestuurders, 107.000 vrachtwagenchauffeurs en 6.500 treinmachinisten actief. Een van de redenen dat Nederlanders nog steeds binnen hun eigen grenzen kunnen reizen, mocht dat echt nodig zijn.

Vuilnismannen
Het beroep vuilnisman doet niet bij veel mensen een belletje rinkelen als het over vitale beroepen gaat. Ze staan bij veel niet hoog op de prestigelijst, maar ze zijn onmisbaar. In Nederland zijn er ongeveer 25.000 vuilnismannen werkzaam, die dagelijks onderweg zijn met een vuilniswagen om huisvuil bij mensen thuis op te halen.

Een van die mannen is Janus Confurius. Hij is al 24 jaar lang werkzaam bij afvalverwerkingsbedrijf HVC Groep en leegt dagelijks ondergrondse containers. Er is nu meer afval dan voorheen. Waar de bakken eerst half vol waren, zitten ze nu overvol. “Heel veel mensen zijn thuis of werken thuis. Ze ruimen bijvoorbeeld hun huis op en zorgen zo voor meer afval”, geeft Confurius als reden voor de stijging.

“Dat zorgt soms voor meer overuren. Dan ben je een uur of twee langer bezig voor een paar keer in de week. Maar verder zie ik geen verschil tussen voor de coronacrisis en nu.” Daarbij houdt hij zich aan de hygiënemaatregelen. “Ik hou mezelf en de auto schoon. Ik desinfecteer de auto elke dag zo’n twee/drie keer en ik was mijn handen regelmatig.”

Janus Confurius die zijn dagelijkse route doet om de ondergrondse containers te legen. HVC Groep

Als het vuilnis niet wordt opgehaald, zorgt dat voor vervuilde straten waar ongedierte op kan duiken. Vuilnismannen komen niet als eerst bij je omhoog als het over vitale beroepen gaat, maar ze zijn wel degelijk onmisbaar.

Pakketbezorgers
Veel winkels zijn nog steeds dicht, maar online stopt de business niet. Veel winkels lopen dankzij het virus veel geld en inkomsten mis, maar verdienen dit terug door via het internet hun producten te verkopen. Deze moeten vervolgens bezorgd of opgehaald worden op een afhaalpunt.

Als de pakketbezorgers hun werk niet meer kunnen of mogen uitvoeren kunnen de Nederlanders in de knel raken met het bestellen van pakketjes. Alhoewel, het bestellen gaat nog wel, maar het afleveren is een stuk lastiger. Pakketbezorgers moeten ook aan allerlei extra maatregelen voldoen in deze coronatijden. Dat bevestigt PostNL aan RTLZ. PostNL weerlegt de drukte van de pakketbezorgers met het feit dat het nu heel rustig is op de weg.

“Mensen zijn blij als je aan de deur komt.” – Ingrid Schepens

Ingrid Schepens werkt als pakketbezorger en merkt dat er inderdaad dingen veranderen. ‘’Ik leg voortaan het pakketje voor de deur, bel aan en neem daarna anderhalve meter afstand. Het fijne is wel dat iedereen thuis is om hun pakketje aan te nemen’’, lacht ze. ‘’Mensen zijn blij als je aan de deur komt. Ze kijken vaak uit naar het pakketje omdat ze in deze bizarre tijden niet veel hebben om naar uit te kijken.’’ Verder is het wel een stuk drukker voor de postbodes. Gemiddeld neemt Schepens 25% meer pakketten mee dan voorheen.

Journalisten
Maar ook wij – de journalisten – hebben een belangrijke taak. Iedereen wil op de hoogte blijven, nu meer dan ooit. Zijn er meer coronapatiënten? Zijn er weer doden gevallen? Is er al een update over het (mogelijke) vaccin? Dat zijn vragen die heersen in deze tijd van crisis. De media gaan op zoek naar de antwoorden en stellen vervolgens de burgers ervan op de hoogte. Zonder de media zou de samenleving hierover niks mee kunnen krijgen. Daarom zorgen de journalisten ervoor – terwijl ze in thuisquarantaine zitten – dat het nieuws over corona door blijft gaan.