Hoe is het voor muzikanten om ineens alles online te moeten doen? Gaat dat ze goed af, of zijn er toch onvoorziene problemen? Muzikant Wim Vercruysse legt uit hoe hij het aanpakt. Ga naar dit nieuwsbericht om te lezen hoe het andere muzikanten vergaat.

Wim Vercruysse is een Vlaamse onderwijzer in het basisonderwijs. Sinds de jaren ’90 maakt hij hiphopmuziek. De lockdown in België heeft positieve, maar ook negatieve gevolgen op zijn creativiteit.

Vertel eens over je muzikale leven

“Ik zit op dit moment in twee bands. De een heet Licht Mentaal, daarbij spelen we Nederlandstalige skapunk. We te treden voornamelijk op. De ander heet PhilliBusta en die heeft een flinke achtergrond. Daarbij spelen we Nederlandstalige hiphop. We zijn er in 1993 mee gestart, toen de dieren nog spraken. Aan de originele samenstelling is veel veranderd, maar we zouden binnenkort weer optreden.”

Heb je ook soloprojecten?

“Ja, ik ben nu weer solodingen aan het maken. Dat doe ik onder de naam WIM. Je moet een naam niet te ver zoeken, haha. Ik heb al een EP gemaakt en nu ben ik bezig met een uitgebreidere CD -al komt er geen fysieke CD uit. Hij zou moeten verschijnen in mei. De precieze datum ligt een beetje moeilijk nu. Vanwege de lockdown kan ik niet in een studio geraken. Volgende week, op de 21e, drop ik een nieuwe single.”

Hoe is het om thuis te zitten?

“Ik heb nu veel tijd over. Ik kan mezelf opsluiten in mijn homestudio en veel nieuwe muziek produceren. Je maakt alleen niets meer mee, waardoor je inspiratie op een gegeven moment opraakt. Het vervelende is ook dat ik nu niet kan repeteren met de bands. En dat ik door de lockdown geld verlies. De opnames in de studio betaal ik van wat ik verdien met het spelen van shows. Ik heb nooit verdiend aan optredens, maar ik hoef ook geen eigen geld in mijn muziek te steken. Dat geld raakt nu op.”

Ben je, nu je thuis zit, heel actief op sociale media?

“Ik deel pas nummers als het af is. De carsessies zijn makkelijker en grappig om te doen. Het zorgt ervoor dat er beweging blijft rondom de muziek. Ik denk alleen wel dat mensen verzadigd gaan raken op sociale media. Er komt heel veel binnen en niet iedereen houdt het vol om zo intensief alle muzikanten te volgen. Ik zie het ook bij mij. De eerste autosessie is zot gedraaid, de tweede was veel minder populair. Je zou denken dat mensen meer tijd hebben om hun sociale media te checken. Je krijgt wel veel reacties online, maar je haalt veel meer uit de live optredens. Live optredens blijft toch wel het plezantste om te doen. Daar doe ik het eigenlijk wel voor.”