De Eredivisie ligt inmiddels al zes weken stil. De clubs zijn nog in afwachting van de uitspraak van het RIVM en in het verlengde daarvan het besluit van de Coöperatie Eerste Divisie (CED), Eredivisie CV (ECV) en de KNVB over het al dan niet uitspelen van de competitie. Voor Willem II- de trotse nummer vijf van de competitie- staat er mogelijk een aangename verrassing te wachten.

Max Toemen 

De CED, ECV en KNVB schetsten op 7 april van dit jaar twee reële scenario’s voor het al dan niet uitspelen van de competities. Scenario 1: uitspelen van de competitie in de maanden juni en juli en scenario 2: stopzetten van de landelijke (beker)competitie. Het laatstgenoemde scenario zou mogelijk positieve gevolgen kunnen hebben voor de Tricolores.

Bij het niet-uitspelen van de bekercompetitie komt een extra toegangsbewijs voor de laatste voorronde voor de Europa League vrij. Normaal gesproken verdient de bekerwinnaar het toegangsbewijs, maar als het bekertoernooi niet wordt uitgespeeld, gaat het ticket naar de hoogst genoteerde club op de ranglijst.

De nummer 1 plaatst zich direct voor de groepsfase van de Champions League, nummer 2 voor de voorronde van de Champions League. De nummer 3 neemt het Europese ticket over, wat eigenlijk bedoeld zou zijn voor de winnaar van de TOTO KNVB Beker.

De nummer 4 neemt het ticket van de nummer 3 over en stroomt in in de laatste voorronde voor de Europa League. Willem II- de nummer 5 van de Eredivisie- is dan de hoogst gekwalificeerde ploeg op de ranglijst en krijgt het ticket ‘play-off’-ticket, waarmee het in de derde voorronde van de Europa League belandt.

Kwalificatie

In het seizoen 05-06 haalde Willem II voor het laatst de Europa League- destijds UEFA Cup- als verliezend bekerfinalist. Toenmalig aanvoerder Raymond Victoria, die ook met Willem II in de groepsfase van de Champions League speelde, heeft nog steeds goede herinneringen aan het moment dat ze Europees voetbal haalde.

AS Monaco

Willem II’s opponent in de voorronde voor de UEFA Cup, Monaco, werd derde in de Franse competitie en plaatste zich daarmee voor de voorronde van de Champions League. Na een 2-3 verlies over twee wedstrijden tegen Real Betis (Spanje) kwam het de Tilburgers tegen als laatste horde voor plaatsing voor het tweede Europese toernooi. Victoria was onder de indruk van het team, maar in het bijzonder van één speler.

‘Gaan het lastig krijgen’

Victoria speelde 214 duels voor de ‘Rood, Wit, Blauwen’, waarvan 13 Europees. “We hadden het enorm lastig, terwijl we wel spelers hadden zoals Moussa Dembele, Adil Ramzi en Martijn Reuser, die nationale top waren. In Europa gelden andere wetten en dus hadden wij het lastig. Mocht dit Willem II Europees voetbal halen, zouden zij het ook lastig krijgen, net als alle andere Nederlandse clubs in Europa”, stelt Victoria.

Advies

De centrale middenvelder, die de jeugd van Willem II traint, heeft nog wel een advies aan de huidige spelersgroep, voor het geval dat de Tricolores Europees voetbal haalt:

Vervolg

Of de competitie uitgespeeld gaat worden en op welke manier wordt volgende week bekend. De CED, ECV en KNVB beslissen aan de hand van het besluit van het kabinet en RIVM op 21 april, welk scenario toegepast wordt. Ook de UEFA, de Europese voetbalbond, heeft zeggenschap over het vervolg van de Nederlandse competitie(s), waardoor van een definitieve beslissing vooralsnog geen sprake lijkt.

Persvoorlichter van Willem II, Wouter Janssen, wacht het besluit rustig af en wil niet ingaan op de mogelijkheid op Europees voetbal voor Willem II. “Dat is voorlopig een ‘ver-van-mijn-bed-show’ voor ons”, aldus Janssen.

Desalniettemin pronken de Tilburgers al maandenlang bovenin het klassement en bezet het de hoogste competitienotering sinds het seizoen 98-99. In dat jaar ging de 25-jarige Raymond Victoria van De Graafschap naar Willem II, waar het onder Co Adriaanse tweede werd en Champions Leaguevoetbal haalde.