Het vliegtuig pakken naar Wit-Rusland, het is zo’n beetje de enige manier om tijdens de coronacrisis nog een sportwedstrijd te kunnen bezoeken. Want waar de sportwereld in vrijwel de hele wereld aan banden ligt, mag er van president Alexander Lukashenko in zijn land wél door worden gesport. “Dit kan helemaal verkeerd gaan”, denkt oud-voetballer Pavel Mikhalevitch.

Supporters vliegen elkaar in de armen. Het is groot feest op de tribunes van het Dinamo Stadium in Minsk, waar thuisploeg Dinamo Minsk drie punten pakt na een 2-0 zege tegen Neman Grodno. Bij de hossende menigte op de tribune lijkt er van angst voor een levensbedreigend virus geen sprake. In Wit-Rusland wordt er gesport als nooit tevoren. En dat terwijl er in Nederland op dezelfde dag 181 mensen sterven aan het coronavirus. “Ik snap er niets van dat er daar nog wordt gesport. De president lijkt de situatie niet serieus genoeg te nemen. In Wit-Rusland is alles ook nog open”, spreekt de in Wit-Rusland geboren oud-voetballer Mikhalevitch vol verbazing.

Wodka
Want waar bijna overal in Europa een lockdown geldt, kun je in Wit-Rusland nog gewoon een restaurant bezoeken of ergens een drankje drinken. De woorden van een aantal weken terug van president Lukashenko, al sinds 1994 aan de macht in het land, zijn wat dat betreft veelzeggend: ‘Drink veel wodka, ga naar de sauna en werk hard’. De woorden van de president, door velen gezien als laatste Europese dictator, zijn volgens Mikhalevitch onverstandig: “Je ziet aan omringende landen dat ze het wél serieus nemen, dus dat zou in Wit-Rusland ook het geval moeten zijn.”

Vrees
Slechts 42 personen overleden er tot nu toe in Wit-Rusland aan COVID-19, waarmee het Oost-Europese land één van de minst getroffen Europese landen is. Toch is het volgens Mikhalevitch zaak om die cijfers niet zomaar te geloven. “Ik denk niet dat die cijfers volledig kloppen. Ik vrees dat er veel Wit-Russen rondlopen met het virus, zonder het zelf te weten.” Mikhalevitch denkt dat de inwoners van zijn geboorteland de gevolgen hiervan gaan ondervinden. ,,In Amerika is het hetzelfde gebeurd. Daar grepen ze pas veel te laat in. Als je de situatie daar nu bekijkt (Amerika is het land met de meeste coronadoden, red.), dan maak ik me wel zorgen om Wit-Rusland.”

Zelf woont de inmiddels 46-jarige Mikhalevitch al jaren niet meer in Wit-Rusland. Na een aantal jaren bij NEC, waar hij begin jaren negentig via een uitwisselingsproject terechtkomt, blijft hij met zijn Nederlandse vrouw en drie kinderen in het land wonen. “Mijn familie woont er nog wel. Daar maak ik me wel zorgen om. Mijn ouders zijn op leeftijd en behoren tot de risicogroep. Ik heb via Skype vrijwel dagelijks contact met ze. Dan probeer ik ze duidelijk te maken dat ze zo min mogelijk naar buiten moeten gaan.”

Pavel Mikhalevitch. Foto: eigen foto

Ingrijpen
Volgens Mikhalevitch zou een lockdown ook in Wit-Rusland de beste oplossing zijn. Toch denkt hij niet dat de regering snel gaat ingrijpen. “Zo lang niet duidelijk is hoeveel mensen besmet zijn, zullen ze dat niet doen. Dan lijkt het alsof er geen virus is. Tenzij de druk van buitenaf te groot wordt.” In een sportarme periode als deze zijn de ogen meer dan ooit gericht op het Wit-Russische voetbal. Dat lijkt mooi, maar Mikhalevitch denkt daar anders over. “Niet op deze manier. Dit soort aandacht werkt averechts. Het is slechte reclame voor het land.”

Voorlopig heeft de echte sportliefhebber in ieder geval nog genoeg om naar uit te kijken. Zo staan Dynamo Brest en Shakhtyor Soligorsk zaterdag in een heuse kraker tegenover elkaar.