Met een anderhalve meter-samenleving treedt een nieuw probleem op: hoe zit het met opnames van films, series en documentaires? Veel opnames bij de NPO kunnen doorgaan, hoewel series en films nog wel even op zich laten wachten.

Thijs van Soest, NPO-persvoorlichter: “De maatregelen die genomen zijn vanwege de coronacrisis hebben ook gevolgen voor programma’s van de omroepen. Op dit moment zijn we met de omroepen aan het inventariseren. Gelukkig kunnen veel opnames wel doorgaan, als de RIVM-regels opgevolgd kunnen worden.” Opnames vinden plaats zonder publiek en er wordt achter de schermen 1,5 meter afstand gehouden. De visagie doen de gasten zelf.

Nieuwe programma’s

Vanzelfsprekend liggen een aantal programma’s stil, zoals Museum van Nederland (MAX) en de reisprogramma’s van Floortje Dessing in het buitenland. Er zijn ook programma’s die in een aangepaste vorm doorgaan, zoals Koningsdag- en 4/5-meiprogrammering. “Door het wegvallen van het EK voetbal en de Olympische Spelen, zijn er deze zomer wat gaten in de avondprogrammering. Daarom halen we wat programma’s naar voren die eigenlijk voor later dit jaar waren gepland, zoals nieuwe seizoenen van Bed & Breakfast en Van Onschatbare Waarde (beiden van MAX). Overdag gaan we door met de bekende dagprogrammering. Daarnaast komt de NOS met speciale programma’s vol archiefbeelden van sportevenementen.” Er ontstaan ook nieuwe programma’s: bijvoorbeeld Floortje blijft hier, waarin Floortje Dessing de zelfredzaamheid van Nederlanders onderzoekt tijdens de coronacrisis. Programma’s Frontberichten, over mensen die Nederland door de crisis slepen en Nietalleen.nl, over hoe mensen voor elkaar klaarstaan tijdens de crisis bestaan nu door het virus.

Hollywood

De hele wereld wordt getroffen, dus ook Hollywood. De site Deadline, gespecialiseerd in nieuws uit Hollywood, zet het even op een rijtje. Een aantal titels die even moeten wachten zijn onder andere Mission: Impossible 7, waar Tom Cruise een agent speelt. Of de langverwachte Matrix 4, opvolger van de Matrix-serie. De laatste film komt uit 2003, dus waarschijnlijk kun je na zo’n 17 jaar nog wel even wachten op de sciencefictionfilm. Ook series moeten eraan lijden. Zo kun je lezen op de site dat een bingeavond van onder andere de series Lucifer en Sex Education niet meer zeker is. Hoe de homepage van je favoriete streamingdienst er over anderhalf jaar uitziet is dus niet echt bekend. Misschien zijn het wel films met een heleboel platonische scènes.