Femke Arnouts, Lisa Ostermann en Myrthe Huber zijn het initiatief QuarantaineConcert gestart. Ze zaten bij elkaar in de klas op de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie en zijn intussen drie jaar afgestudeerd. Door de coronacrisis zitten ze zonder werk. Maar de vader van Femke kwam met een idee en zei tegen haar: Weet jij dat de website theaterthuisbezorgd.nl nog vrij is? En toen kwamen ze op het idee: QuarantaineConcert. Het drietal was gelijk enthousiast.

Met het initiatief QuarantaineConcert van Femke, Lisa en Myrthe kunnen mensen een lievelingslied geven aan iemand die er doorheen zit of door corona niet naar buiten kan. Het lied wordt als verrassing gezongen onder een raam of balkon. Dit doen ze vooral in de regio Amsterdam, maar de artiesten hebben ook al opgetreden in Utrecht en ze hebben connecties in Rotterdam.

Hoe zijn jullie begonnen met het initiatief?

Femke: “In het begin gaven we de concerten zelf. Op een gegeven moment wisten we: als het groter gaat worden, kunnen we het niet elke keer zelf doen. Een lied moet natuurlijk ingestudeerd worden. We hadden al een gitarist een keer geregeld voor een liedje. Aan hem vroegen we of hij gitaristen kent die het leuk vonden om mee te doen. En dan kwam hij met drie namen. Vervolgens vroegen we die drie of ze mensen kenden. Zo hebben we stapsgewijs ons netwerk uitgebreid. Zelf kennen we, vanuit de toneelschool en de theaterwereld, mensen die goed kunnen zingen. Nu hebben we twee pooltjes van zangers en zangeressen en gitaristen.”

De aanvragen worden gedaan via social media via een e-mailadres. Vervolgens gaan jullie aan de slag. Hoe doen jullie dat?

“Als we een verzoek binnenkrijgen, kijken we eerst wie het zou kunnen zingen. Dan koppelen we een zanger of zangeres en een gitarist aan elkaar. Om de coronamaatregelen zoveel mogelijk te waarborgen, oefenen zij digitaal. De gitarist vraagt dan aan de zanger of zangeres welke toonsoort diegene wil. Vervolgens speelt de gitarist het in en stuurt hij de opname naar de zanger of zangeres. Degene die het gaat zingen kan het nummer dan instuderen. Op de dag dat de ze moeten performen, spreken de artiesten vijf minuten van tevoren af. Dan nemen ze het nog een keer live met elkaar door. En dan doen ze het voor degene die een concert verdient. Een van ons drieën gaat altijd mee voor de organisatie, om het te filmen en het in goede banen te leiden.”

Waarom is het zo mooi en hartverwarmend om dit te doen?

“In deze gekke tijden zaten wij ook ineens thuis. En we dachten: wat kunnen wij vanuit ons vakgebied de mensen geven? Ik bedoel, we zijn geen artsen of we werken niet in het onderwijs. Maar kunst, theater of muziek is toch iets wat troost biedt en wat mensen verbindt met elkaar. Het is heel bijzonder om het lievelingsnummer aan iemand te geven, omdat diegene daar vaak een bijzondere herinnering aan heeft. We krijgen vaak ontroerende reacties. Het is ook echt een verrassing voor mensen.”

QuarantaineConcert heeft er nu al meer dan 30 concerten opzitten. Wat vond jij persoonlijk het mooiste concert tot nu toe?

“Ik vond het concert voor een negentig jarige vrouw, Veronica, heel mooi. Ze kreeg het liedje ‘Laat me’ van Ramses Shaffy. Haar kleinzoon zit nu in Amerika en hij zou eigenlijk terugkomen om haar negentigste verjaardag te vieren. Dat kon natuurlijk niet door corona. Dus had hij dit naar zijn familie gestuurd en gevraagd of ze het zouden kunnen regelen voor oma, want hij kon er zelf niet bijzijn. Wat ook heel mooi was aan dat optreden is dat zij in een soort flat woonde die uitkeek op een groot grasveld. Het was best een mooie dag, dus iedereen kwam zijn balkon op, waardoor het een soort groot concert werd waar de hele buurt van kon meegenieten. De vrouw zelf zat ook helemaal in het optreden. Ze gooide bij elk refrein haar armen in de lucht. Dat vond ik heel mooi.”

Jullie hebben ook een concert kunnen regelen met Jeangu Macrooy, die dit jaar ons land zou gaan vertegenwoordigen op het Songfestival. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

“We kregen een aanvraag binnen van iemand die voor haar beste vriendin een nummer van Jeangu Macrooy aanvroeg. Ze zou eigenlijk naar een concert gaan van hem, maar dat gaat natuurlijk niet meer door. Een van ons kent Jeangu een beetje door een samenwerking tijdens een project. Toevallig kwamen we hem tegen op straat toen we ons eerste quarantaine concert aan het doen waren. Dus hij heeft het letterlijk gezien. Twee weken later kregen we dit verzoek binnen. Toen zei ik: zou het niet een super leuk idee zijn als we hem persoonlijk vragen, wie weet zegt hij wel ja. Wat ook nog meehielp is dat een van zijn vaste gitaristen in onze pool van muzikanten zat. Dus dat was ook nog een meevaller. Dus zo hebben we kunnen regelen dat hij met ons meespeelde. Zelf vond hij het ook heel leuk. Hij zei: ‘Oh, wat fijn om weer even op te kunnen treden en via muziek contact te kunnen maken met iemand.’”

Femke, Lisa en Myrthe gaan nog druk verder met het organiseren van concerten. Hebben jullie nog dingen gepland staan?

“We hebben nu voor het eerst eigenlijk een aanvraag voor een jonger iemand, voor een meisje tussen de 10 en 14 jaar denk ik. De aanvraag werd gedaan door haar tante die haar nichtje al heel lang niet heeft gezien, terwijl ze eerst wekelijks op bezoek ging. Dus de tante had een liedje van Billie Eilish aangevraagd. We hebben ook twee mooie verhalen van mensen die zouden gaan trouwen. Hun bruiloft kan nu niet doorgaan. Ze willen graag een lied op de dag van hun bruiloft. Deze mooie dingen liggen allemaal nog in het verschiet.”