Tijdens de persconferentie van 21 april heeft premier Mark Rutte bekend gemaakt dat de uitoefening van contactberoepen nog niet toegestaan is, waaronder ook kappers. Jongeren die dringend een knipbeurt nodig hebben, moeten het weer eens uitstellen of zelf de schaar in handen nemen.

“Voorlopig is uitoefening van contactberoepen, denk aan kappers, masseurs en nagelsalons, niet mogelijk. De onzekerheden voor deze beroepen zijn nog te groot”, aldus Rutte. De onzekerheid zit vooral in de vraag of het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder mondkapjes, voor dit soort contactberoepen nuttig en nodig zijn. In de komende weken krijgt de overheid daar een breder advies over van het Outbreak Management Team (OMT). Daarna volgt een nieuwe afweging.

Als de kappers weer opengaan, wordt dat pas na deze nieuwe afweging duidelijk. Voor de komende tijd hebben jongeren geen enkele kans om hun haar bij de kapper te laten knippen. Dus dan maar het heft in eigen handen nemen. Daar zijn sommige jongeren al mee bezig. Op de social media-app TikTok zijn er veel meisjes die hun pony knippen in quarantaine. Het zou nu de perfecte tijd zijn. Als het niet leuk staat is er toch niemand die het ziet, is het idee. Hieronder een filmpje waarin een van deze meisjes zelf een pony knipt:

@mattys_madness

Quarantine bangs! Impulsive decisions at their best 😂 #regretcuttingmyhair #cuttinbangs #quarantinelife #hairfail #fyp #quarantine @bradmondonyc

♬ original sound – mattys_madness

Anderen laten hun haar knippen door vrienden of familie. Er zijn zelfs tutorials op Youtube waarin wordt laten zien hoe je je eigen haar kunt knippen. Zo is ook op webwinkel Bol.com te zien dat kappersscharen, tondeuses en trimmers de hardlopers van de winkel zijn. Hoewel het niet de meest ideale oplossing is, blijft de behoefte aan een knipbeurt er wel. Al moeten ze het zelf maar doen.