Tijdens de coronacrisis moet iedereen zich houden aan de richtlijnen van het RIVM: 1,5 meter afstand, met klachten niet naar buiten en maximaal drie personen uitnodigen. Maar hoe is dit nu als je in een studentenhuis woont? De studenten zitten 24 uur met elkaar opgescheept en het gemis van sociale contacten is aanwezig. De coronamaatregelen vragen veel van de studenten: het niet meer naar terrassen kunnen, op donderdag niet meer naar de kroeg kunnen, druk op het sociale leven en festivals zijn een no go.

Willem (20) woont in een studentenhuis in Tilburg met 23 jongens. Dit studentenhuis neemt de coronamaatregelen serieus en het studentenhuis heeft afspraken gemaakt: of je blijft thuis of bij je ouders. ‘’Wat er nog wel gebeurt, is dat gasten nog af en toe naar hun vriendin gaan of andersom. Dit moet strenger gehandhaafd worden, vind ik zelf.’’ Iris (21) woont in Delft in een studentenhuis van achttien man. In dit studentenhuis gaan ze nog wel regelmatig weekendjes naar huis. Ze proberen zo goed mogelijk de richtlijnen van het RIVM te handhaven. De aanhang is wel welkom in het studentenhuis. ‘’Als we mensen zien buiten ons huis dan houden we de 1,5 meter afstand.’’ Iris heeft wel met haar huisgenoten in quarantaine gezeten. ‘’Een huisgenootje was ziek geworden en van de dokter had hij te horen gekregen dat het corona kon zijn. Hij heeft zijn quarantaine vervolgens uitgezeten bij zijn ouders.’’ Toch heeft het huis van Iris besloten om voor twee weken niemand anders te zien dan elkaar en dat gold ook voor aanhang. ‘’We kwamen alleen voor boodschappen buiten, want als je met je hele huis in quarantaine zit moeten er toch boodschappen gedaan worden.’’

Joram (24) woont in Nijmegen in een huis met vier man. De coronaregeling heeft op elk van hen een andere uitwerking. Joram zit zelf veel thuis, omdat hij niet naar school mag en gymles geeft op een basisschool. ‘’Een van mijn huisgenoten gaat iedere dag naar kantoor om daar te werken aan school omdat hij niet naar de HAN mag. Voor de andere twee hebben de regelingen veel minder invloed op hun dagelijks leven.’’ Sebastiaan (27) woont in Nijmegen met vijf andere huisgenootjes. ‘’We houden ons zo goed mogelijk aan de regels: maximaal twee man op bezoek en als ze op bezoek komen gaan we in de tuin zitten zodat we 1,5 meter afstand kunnen houden.’’ Martijn (21) woont in Nijmegen in een studentenhuis met negen man. ‘’We proberen allemaal onze contacten minimaal te houden, meestal zijn we alleen met elkaar. Maar heel af en toe gaat iemand van ons wel even de deur uit, of komt er een vriend of vriendin van iemand langs.’’

Saamhorigheid

Velen ervaren het leven in een studentenhuis tijdens de coronacrisis positief. Joram: ‘’Wij zijn niet alleen huisgenoten, maar ook vrienden. Wij doen bijna alles samen en wij leven eigenlijk alsof we een gezin zijn. Zo eten we bijvoorbeeld altijd samen, spelen we veel spelletjes en zitten we altijd ‘s avonds met zijn vieren op de bank tv te kijken.’’ Iris vindt het fijn om met zoveel mensen in huis te wonen en ze doen veel activiteiten samen. ‘’We eten elke avond samen en we hebben een grote kalender in de keuken hangen waarop mensen activiteiten kunnen opschrijven.’’ Zo hebben ze veel filmavonden, pubquizzen, zuipavonden en spelletjes avonden. Martijn: ‘’Doordat je samenwoont, ben je niet eenzaam en is er altijd wel wat te doen.’’

Social distancing

Het samenwonen is voor een groot deel positief voor de studenten. Alleen de slimme lockdown heeft ook een keerzijde en beïnvloed hen sociale leven. Het rekening houden met veel mensen in huis houd je op afstand van je andere sociale contacten. Joram: ‘’Ons huis was het clubhuis van onze vriendengroep, van donderdag tot zondag kwamen er vaak andere vrienden langs en dat kan nu niet meer.’’ De oplossing voor Joram is videobellen met zijn andere vrienden om zijn sociale contacten te onderhouden. Martijn: ‘’Ondanks je met je huisgenoten woont, mijd je toch wel nog veel van je andere sociale contacten. Er zijn wel een paar mensen die ik nu al een langere tijd niet heb gezien, terwijl ik deze mensen normaal gesproken veel vaker zie. Dat mis je wel.’’ Het sociale leven van Iris ligt stil. Haar voordeel is dat ze met veel huisgenoten woont. Iris: ‘’Iedereen heeft nog wel contact met zijn vrienden en familie via skype of andere dingen, maar verder hebben we vooral sociaal contact met elkaar.’’

Irritaties

De studenten zitten 24 uur bij elkaar op de lip en zijn continu op elkaar aangewezen. Irritaties zijn bij het ene studentenhuis groter dan bij het ander. Iris: ‘’Wij hebben weinig irritaties en we hebben nog geen ruzies gehad. Het fijne is dat als je er een beetje klaar mee bent, je je gewoon even kan terugtrekken op je kamer en er is niemand die daar moeilijk over doet. Dat houdt de irritaties wel onder controle. ’’Meestal als er ergernissen zijn worden die snel uitgepraat. Naarmate de tijd verstrijkt leer je er mee omgaan en weet je precies hoe het opgelost kan worden, vertelt Sebastiaan. Ruzie komt dus niet voor in de studentenhuizen.

Typische dag tijdens de quarantaine

Hoe een typische dag er uit ziet nu tijdens de quarantaine is voor bijna iedere student hetzelfde. Iedereen is ‘s ochtends en ‘s middags veel op zichzelf en is vooral bezig met school en wat sportactiviteiten. ‘S avonds komen ze vaak bij elkaar om samen te eten en activiteiten te doen. Joram: ‘’Na het eten spelen we meestal een spelletje. Een bordspel of op de PlayStation. ‘S avonds kijken we vaak tv of een film. Spannende dagen zijn het niet, maar als ik van andere mensen hoor wat voor invloed de coronacrisis heeft op hun leven mogen wij van geluk spreken. Desalniettemin kijken we wel weer erg uit naar het normale leven, wanneer we weer gewoon leuke dingen kunnen gaan doen.’’