Normaal gesproken is het de tijd van het proefstuderen, de meeloopdagen en de open dagen. Door het coronavirus kunnen die niet doorgaan. Daarom worden die activiteiten nu online aangeboden. “Toch is echt de ervaring opdoen en de sfeer proeven van de opleiding lastig”, vertelt Suzanne van Gorp, studiekeuzeadviseur bij Fontys Hogescholen.

Op de websites van de verschillende opleidingen van Fontys kun je onder andere terecht voor opleidingsvoorlichtingen, een gesprek met studenten en docenten of een online proefstudeerdag. “We hebben geprobeerd datgene wat je normaal op een open dag, meeloopdag of proefstudeerdag kunt ervaren en beleven zo goed mogelijk in een online variant weer te geven”, vertelt Rob van Doorleijers, van de dienst Marketing & Communicatie van Fontys. “Dat is best moeilijk. Normaal gesproken kun je op zo’n open dag spontaan vragen stellen aan bijvoorbeeld studenten op de locatie daar, dat kan nu allemaal niet.”

Onrust

Het was een hele klus om al de informatie snel online te krijgen. Doorleijers: “Er is keihard gewerkt door veel collega’s binnen alle opleidingen en diensten om binnen twee weken de online open dagen uit de grond te stampen.” Er stonden alleen een aantal online proefstudeerdagen klaar. “Daar waren we al een tijdje mee bezig. Zo konden aankomende studenten zich tijd- en plaatsonafhankelijk oriënteren op een opleiding. Er waren al een stuk of 25 online proefstudeerdagen die we nu goed konden gebruiken. De rest van de informatie moest snel voor online aangepast worden.”

‘Er leeft wel wat angst; de aankomende studenten vragen zich toch af hoe ze toch een goede keuze kunnen maken’

Ook de studiekeuzebegeleiding verloopt nu digitaal. “Waar we voorheen fysieke boekjes gebruikten voor opdrachten, moesten we nu al ons materiaal online hebben”, zegt Van Gorp. “Gelukkig kunnen we aankomende studenten nog steeds verder helpen om wat twijfel en onrust weg te nemen in deze moeilijke periode. Er leeft wel wat angst; ze vragen zich toch af hoe ze toch een goede keuze kunnen maken. Soms is het lastig. Vaak als ik met een student aan tafel zitten, komen er best precaire onderwerpen aan bod. Als daar een beeldscherm tussen zit, is dat best wel ingewikkeld.”

Drempel

“Zo’n online open dag is toch zeker waardevol”, vertelt van Gorp. “De studenten worden uitgedaagd zelf meer in actie te komen. Ze zijn op zoek naar handvaten die hen helpen de juiste informatie te krijgen. Voor sommige studenten is dat moeilijk. De ene student durft wel het eigen netwerk te benaderen en voor de ander is het echt een drempel.”

Veel hogescholen hebben informatie online staan en dat laten ze de aankomende studenten allemaal weten. Doorleijers: “De potentiële studenten zijn nog erg aan het zoeken hoe ze goed moeten filteren in al de informatiestromen die op gang komen want van alle hogescholen waar ze zich ooit bij hebben aangemeld krijgen ze nu een mail: bekijk onze online open dag!” Een studiekeuzeadviseur kan goed helpen met het filteren. “Van reacties die ik van studenten krijg merk ik dat ze verbaasd zijn over de grote hoeveelheid informatie en het ook fijn vinden dat er zoveel beschikbaar is.”

De zoektocht naar al die informatie kan dus een drempel zijn, maar Doorleijers vertelt dat de online opties juist ook drempelverlagend kunnen zijn. “Van de decanen hoor ik soms dat studenten het fijn vinden zich achter hun computer te verschuilen en e-mails te versturen.”

Andere gevoelens

Per opleiding zijn er andere online opties te vinden. “Elke opleiding vindt zijn eigen manier om zich te presenteren. Bij Accountancy is dat bijvoorbeeld anders dan bij Journalistiek. Dat zijn ook andere types studenten. De ene heeft meer behoefte aan livebeelden en actie terwijl de ander liever tekst leest”, vertelt van Gorp.

‘De studenten zullen met andere gevoelens het schooljaar binnengaan’

“Als de maatregelen nog langer aanhouden en bijvoorbeeld de introductie ook niet door kan gaan, zullen de effecten nog voelbaarder zijn”, geeft Doorleijers aan. “Zo’n introductie is leuk maar zorgt vooral voor binding met je opleiding. De studenten zullen met andere gevoelens het schooljaar binnengaan.”

Geen vervanging

De online open dagen zijn voor nu een goede oplossing, maar Doorleijers en Van Gorp hopen dat de echte open dagen weer snel door mogen gaan. “Het is mooi wat er allemaal online is gekomen aan extra informatie en beleving. Ik hoop alleen dat het niet ten koste gaat van de echte bezoeken. Het gaat bij de studiekeuze toch wel om het beleven en het gesprek dat je daarover voert met elkaar.” Doorleijers geeft aan dat er zeker online onderdelen zullen blijven in de toekomst, maar dat de online opties geen permanente vervanging gaan worden van de fysieke open dagen en proefstudeerdagen. “Hopelijk gaan we toch wel weer echte open dagen organiseren en kunnen we mensen weer recht in de ogen kijken en handen schudden.”