Rijscholen zijn al een tijd dicht door de coronacrisis. Rijlessen en examens gaan niet door, maar als de maatregelen versoepelen na vanavond, misschien wel. Het is vooral afwachten.

Vanavond om 19:00 uur is er weer een persconferentie over de coronapandemie. Dan wordt bekend gemaakt of de coronamaatregelen versoepeld worden. Linda Vermeulen, rijinstructeur bij rijschool Speed in Den Bosch, zegt: “We kunnen wel gaan gissen naar de mogelijke oplossingen om weer rijlessen te kunnen gaan geven, maar het is echt afwachten tot vanavond.” Als de rijscholen weer open mogen, is het ook nog de vraag onder welke voorwaarden. “Wij zijn enigszins afhankelijk van wat het CBR doet. Het CBR heeft nog geen duidelijke richtlijnen gegeven over wat er gaat gebeuren. Dus op dit moment weten wij nog niet hoe en wat. Als we vandaag groen licht krijgen, moeten we de komende week kijken hoe we dat gaat doen”, zegt Paul van de Warrenburg, eigenaar van de rijschool Warrenburg in Helmond.

Tussenschotten

Een oplossing die doorgevoerd zou kunnen worden als de maatregelen versoepelen, is het plaatsen van een schot tussen de instructeur en de leerling. Dit maakt het lastig voor een stuuringreep, maar daarvoor wordt een speciaal folie gebruikt tussen de twee plaatsen voorin de auto. Vermeulen denkt dat dat niet gaat werken. “Ik denk dat we moeten werken met mondkapjes en handschoenen en dat we de auto veel moeten schoonmaken. Ook moeten we niet meer meerdere leerlingen tegelijk ophalen, dus dat we eerst de ene leerling thuis afzetten en de andere leerling vervolgens gaan ophalen.” Ook Van de Warrenburg ziet niets in de tussenschotten: “Ik denk dat dat virus gewoon kan rondgaan in de auto, want we zitten in een kleine afgesloten ruimte. Een schot zou geen optimale oplossing zijn.”

Afwachten

Volgens het AD is het CBR op dit moment druk bezig met het testen van de tussenschotten. Daarna moet het goedgekeurd worden door het RIVM en de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Daar moeten rijscholen nog op wachten. Deze tussenschotten kunnen pas gebruikt worden als de maatregelen vanavond versoepelen.