Het coronavirus maakt het dagelijks leven nog extra zwaar voor Nederlanders die dwanghandelingen moeten uitvoeren of bang zijn om ziek te worden. Hoe zit het nu met de angst voor het coronavirus in combinatie met smetvrees bij mensen? Maarten Kaarsemaker, klinisch psycholoog/psychotherapeut, specialist manager, legt het uit.

Kaarsemaker werkt bij het Centrum voor Angst en Dwangstoornissen (CvAD) in Venray. Het CvAD is een club van gespecialiseerde mensen die Nederlanders met een stoornis helpen. Dit doen ze onder andere door samen met de cliënten te praten en kennis te delen. Verder doen ze ook nog veel onderzoeken naar de stoornissen. “Mensen die bij ons in de kliniek komen hebben ongeveer al acht behandelingen achter de rug. Zij lopen dan ook al jaren met een stoornis”, aldus Kaarsemaker.

De kliniek

Door het coronavirus kunnen de mensen niet meer in de kliniek blijven. De behandelingen komen daardoor echter niet stil te liggen. “Via videobellen wordt er nog steeds samen met de cliënten ontbeten en spelletjes gespeeld. Ook kunnen zo de gesprekken met de psycholoog worden uitgevoerd.”

De angsten kunnen bij deze mensen ver oplopen. “Sommigen hebben zelfs moeite met het knuffelen of een kus geven bij hun eigen kind. Een ander voorbeeld is dat als sommige mensen van buiten komen eerst moeten douchen en schone kleren aan trekken, voordat ze aan tafel schuiven. Dit geldt dan ook voor de personen waar ze meeleven. Met als gevolg dat de man van de patiënte in zijn onderbroek aan tafel zit te eten, omdat hij geen zin heeft om te douchen”, vertelt de klinisch psycholoog van het CvAD.

‘Dan gaan we met de patiënten onderhandelen.’

Problemen

De patiënten lopen dagelijks tegen dezelfde problemen aan. En door het coronavirus wordt het nog iets erger. Bijvoorbeeld de reclames op televisie over Dettol of dat vaatdoekjes smerig zijn, helpen hen daar niet bij. “Wij leren ze juist dat je vaatdoekjes ook kunt wassen en niet hoeft weg te gooien. Of dat ze vooral in deze tijd niet om het uur hun handen moeten schoonmaken met ontsmettingsmiddelen. Als je je handen wast met zeep is dat al genoeg.”

De anderhalve meter samenleving en de maatregel als ‘blijf zoveel mogelijk thuis’ is ook niet echt een helpende hand bij de behandelingen. “Normaal moeten de mensen bij ons in de kliniek bijna iedere dag naar de supermarkt om brood te halen. Nu komen ze al gauw met het argument ‘we mogen van de regering geen boodschappen doen’. Maar het is natuurlijk niet verboden. Dus dan moeten we met de patiënten gaan onderhandelen”, legt Kaarsemaker uit.

‘Je wordt niet voor gek verklaard als je nu met hygiëne bezig bent.’

Smetvrees

Bij mensen die een angst- of dwangstoornis hebben, zijn er in het algemeen verschillende soort golven die voorbij komen. Zo zijn er angsten om kanker of HIV te krijgen en nu komt corona daar ook bij. Maar of mensen in deze tijd door alle maatregelen van de overheid ook smetvrees oplopen, durft de klinisch psycholoog niet te zeggen.

“Kijk, je wordt nu echt niet voor gek verklaard als je bezig bent met je hygiëne. We spreken pas van een dwangstoornis als het echt je leven overneemt. Dus meerdere uren van de dag bezig bent met schoonmaken. Of mensen smetvrees krijgen door het coronavirus kan later pas blijken.”

Kaarsemaker legt daarbij uit dat denken, voelen en doen met elkaar te maken hebben. Zo hoeven mensen geen handschoenen aan naar de supermarkt. Als men dat wel doet, voelt men zich veilig. Maar zodra de handschoenen afgaan, voelt het minder veilig. Men gaat nadenken over hoe vaak en waar ze de handschoenen kunnen gebruiken. Daardoor wordt er meer angst bij zichzelf gecreëerd.

“Probeer niet strenger te zijn dan de voorschriften van de overheid. Een extra gedrag die je bovenop die maatregel doet, maak je jezelf alleen maar angstiger mee”, sluit Kaarsemaker af.

Loading...

Loading…