Voetbal, hockey, handbal, wielrennen en Judo. Stuk voor stuk wedstrijdsporten waar fysiek contact onvermijdelijk is. Nu de jeugd weer mag sporten, komen de vele verenigingen langzaam weer op gang. Wanneer wedstrijden weer doorgang vinden, is voor iedereen nog een groot raadsel.

“Judo is lastig uit te voeren zonder tegenstander, natuurlijk”, vertelt Stijn Nooteboom, communicatieadviseur bij de Judo Bond Nederland. “We weten nog niet zeker hoe we invulling gaan geven aan de komende periode. Ik zie grappige filmpjes voorbij komen online hoe judoka’s aan het trainen zijn.” Een voorbeeld van zo’n filmpje is van de Jordaanse judoka Hadeel Alami. Op 13 april plaatste Sporza beelden van Alami terwijl ze traint met haar zusje… Als gewicht. Krachttraining blijft belangrijk. “Wij zijn ook aan het bedenken hoe we op een creatieve manier invulling kunnen geven aan deze periode en toch judo gerelateerde oefeningen kunnen doen”, aldus Nooteboom.
Hij vertelt verder: “Alle evenementen zijn tot 31 augustus logischerwijs afgelast. We volgen de richtlijnen van de overheid. We hopen daarna zo snel mogelijk weer te beginnen.”

“Ook tijdritten organiseer je niet zomaar”

Wielrennen staat niet bekend als een contactsport, maar in een peloton rijden de renners in grote getalen dicht op elkaar. Dat die wedstrijden voorlopig niet door kunnen gaan, is logisch. Het organiseren van tijdritten, waarin wielrenners op grote afstand van elkaar een strijd afleggen tegen de klok, lijkt een goede oplossing, ‘maar die organiseer je ook niet zomaar’, aldus KNWU persvoorlichter Roy Schriemer. “Een vereiste is dan dat er EHBO’ers aanwezig zijn die gevallen renners kunnen helpen, dat is al lastig. Bovendien heb je een evenementenvergunning nodig om wedstrijden te organiseren, en die krijg je nu niet.” De jeugd kan wel weer sporten, op de verenigingen mag er weer getraind worden: “Dan kunnen clubs ook wedstrijdjes organiseren voor eigen leden, zodat er voor de jeugd toch evenementen zijn.”

De KNVB (voetbal) en de KNHB (hockey) staan allebei voor moeilijkheden wat betreft competities. Jaap Paulsen, persvoorlichter van de KNVB, laat weten dat de competities ‘gefaseerd’ doorgang vinden: “Eerst de jeugd, die mogen nu in ieder geval weer trainen. Langzaam zullen steeds meer verenigingsactiviteiten opstarten. We kunnen niet in een keer teruggaan naar hoe het was, maar dat is wel de bedoeling op den duur.” Rolf Martens, manager doelgroepen van de KNHB, ziet mogelijkheden voor de toekomst: “Zelfs als de anderhalve meter maatschappij lang aan blijft houden, ga ik ervan uit dat we samen met de verenigingen oplossingen verzinnen zodat hockey alsnog op een mooie manier beoefend kan worden. Maar nu focussen we ons eerst op de mogelijkheden die er op dit moment zijn.”

“We blijven optimistisch!”

Danny de Ruiter, verenigingsservice van de NHV (Nederlands Handbal Verbond), ziet een competitiestart in het najaar wel gebeuren: “Het zou jammer zijn als er dan nog steeds geen wedstrijden gespeeld kunnen worden, want wat bied je je leden dan aan? We gaan er echter van uit dat volgend seizoen de competities gewoon door kunnen gaan. We blijven optimistisch!”