Het is vandaag, op 22 april, voor het vijftigste jaar op rij Dag van de Aarde. Normaal gesproken betekent dat stilstaan bij de aarde en met grotere groepen iets uitvoeren, zoals plastic opruimen. Dit jaar is het thema klimaatactie, maar hoe doe je dat vanuit je huis of studentenkamer?

De Earth Day Organisation geeft op haar website een aantal manieren om actie te voeren. Je kunt in je eentje afval opruimen, je volgende maaltijd maken zonder vlees, of je kunt kunst maken over de aarde en dat delen om mensen te bereiken.

Bomen in actie

Ook Extinction Rebellion zit niet stil nu er gevraagd wordt zoveel mogelijk binnen te blijven. Ze leggen online uit hoe je op een milieuvriendelijke manier posters op bomen kan verspreiden met de actie  ‘De bomen komen in opstand’. “Daarnaast zijn we vooral bezig met online lezingen en workshops organiseren. Zo hebben we bijvoorbeeld een workshop gegeven over hoe je kleding kunt repareren op een duurzame manier”, zegt Elle van Zeeland van Extinction Rebellion. “Ook kun je natuurlijk petities tekenen.”

Planten en zaaien

Een andere mogelijkheid is om te zaaien en planten. Op de Dag van de Aarde, organiseert de Bijenstichting de landelijke Zaaidag. “Het is nu precies het goede moment om te zaaien en zaaien is ook nog eens goed voor de aarde.” De stichting roept mensen op om te zaaien en planten, zodat de bijen kunnen blijven bestuiven. “Normaal wordt dat in groepen gedaan, zoals met een klas of een wijk, maar je kunt natuurlijk ook gewoon zelf aan de slag”, zegt Jaap Molenaar, coördinator van de Bijenstichting.

“Bijen zijn belangrijk voor de aarde, omdat ze zorgen voor biodiversiteit. Zonder de bijen zou het maar een kale boel zijn”, aldus Jaap. “Je kunt zaaien en planten in je tuin, maar ook op een balkon kun je best iets doen. Het is ook gewoon fijn om iets om handen te hebben nu.”