Dex Sinister. Misschien heb jij zijn tekeningen van Veelvoorkomende Nederlanders wel eens langs zien komen. Zo niet, welkom in de wondere wereld van Dex Sinister.

Dex, hoe ben jij begonnen met je.. bijzondere kunst?

‘’Ik heb altijd veel getekend, als kind al. Tijdens mijn studie ging ik stripjes tekenen voor het maandelijkse blaadje van mijn studie en ik had een keer een stripje gemaakt over veelvoorkomende stereotypes bij mijn studie. Toen kreeg ik een idee voor Nederlandse stereotypes. Ik vond het toen zelf heel grappig, maar neem het nu ook wel pijnlijk serieus. Ik heb in één keer iets van twintig typetjes uitgeschreven en ben begonnen met tekenen.’’

En hoe kom je dan bij zo’n typetje?

‘’Nou, soms zie ik iemand lopen op straat en dan achtervolg ik ze wel even om ze te observeren. Maar ik ontmoet ook wel mensen die ik automatisch tot een typetje reken. Ik onthoud dat dan en werk het later uit. Ik google ook uren naar foto’s van mensen die op het typetje lijken. Dan google ik gewoon op namen, zoals ‘Janet’, ‘Marja’ of ‘Heidi’ en dan kijk ik wat er uit komt.’’

‘’Soms loop ik een tijdje achter mensen aan om ze te observeren’’ Dex Sinister

En dan begint het tekenen. Stroomt het gewoon uit je vingers of moet je daar wat voor doen?

‘’Ik doe er echt gênant lang over om de typetjes te bedenken. Ik vind dat alles moet kloppen en ook grappig moet zijn. Ik kijk ook vaak in Facebookgroepen  zoals ‘Zwarte Piet moet blijven!!!!!!!’ om inspiratie op te doen. Het tekenen kost me zo’n twee uur en dat is echt het kortste van het hele proces.’’

Jezus, twee uur?

‘’Ja, mensen die verstand hebben van tekenen die zien dat ik qua tekenen ook helemaal niet perfectionistisch ben, dat hoort er ook bij, maar bovenstaand hyperperfectionistisch proces duurt gewoon echt heel lang. En dan dat tekenen ook nog twee uur. Alles moet gewoon perfect zijn, dus ondanks dat het een beetje rommelig ik steek ik er veel tijd in. Typetjes maken kost wel veel tijd.’’

Nu met je corona geen mensen meer kan stalken is het vast wel moeilijk om typetjes te tekenen?

‘’Ja, klopt. Ik ontmoet wel minder mensen. Maar ik heb nog een stapeltje op de plank liggen en teken ook wel andere dingen dan de typetjes. Of ja, Veelvoorkomende Nederlanders noem ik ze eigenlijk. Ik krijg ook niet echt inspiratie door corona, ik ben niet zo geschikt voor actualiteit.’’

Ja en Dex, of ja, Dex.. misschien heet je wel Ria, dat weet ik niet, want je bent anoniem. Waarom doe je dat?

‘’Ik kan met mijn tekeningen zeggen wat ik wil maar ik wil niet dat toekomstige werkgevers mij gaan googelen en mijn wanstaltige grappen vinden.’’

Oké, fair. Hoe zou ik zijn als ik één van je typetjes was?

‘’Dat vragen mensen wel vaker maar dat kan ik echt niet zeggen. De meeste mensen zijn gewoon niet boeiend genoeg om een typetje te zijn. Of juist te uniek. Het typetje moet een bepaalde snaar raken: het moet zo specifiek zijn dat het nog niet eerder beschreven is, maar wel herkenbaar zijn. Mensen plaatsen soms dat ze een tekening missen van een kortpittige huisvrouw, maar dat is zo uitgekauwd. Dat doe ik niet meer.’’

Kijk voor de kunst van Dex op zijn Facebookpagina.