Max Toemen

Per week overlijden gemiddeld 2.900 Nederlanders. Door het nieuwe coronavirus is dit aantal toegenomen tot ruim 5.000. Crematoria en begrafenisondernemers hebben het enorm druk door het flink toegenomen aantal overledenen.   

Blossom van Deurssen (26) heeft al vijf jaar haar eigen crematorium, Crematorium Weerterland in Weert. Daarvoor was ze al werkzaam in het uitvaartcentrum dat door haar opa werd opgezet. Inmiddels is ze de derde generatie, die werkzaam is voor Van Deurssen Uitvaartverzorging B.V., in navolging tot haar opa, vader en oom.

Maatregelen

Het RIVM geeft doorgang aan uitvaart-/afscheidsdiensten en condoleances van maximaal dertig personen. “Dat is inclusief de medewerkers”, zegt de crematie- en begrafenisonderneemster. “De koffietafel is verboden, mensen mogen niet mee naar de invoerruimte (waar de oven staat), de anderhalve meter afstand moet in acht genomen worden, mensen die verkouden zijn, hoesten en of niezen moeten thuis blijven en het wordt afgeraden om fysiek contact te maken. Desondanks snappen we het als familieleden, die regelmatig met elkaar in contact komen, elkaar toch knuffelen. Daar kunnen wij geen oordeel over vellen.”

‘Je eigen gevoel is ook heel erg belangrijk’

Ondanks dat de medewerkers niet verplicht zijn om een mondkapje te dragen, doen ze dat wel bij Crematorium Weerterland en Van Deurssen Uitvaartverzorging B.V wel. “Je eigen gevoel is ook heel erg belangrijk. Het is niet alleen voor jezelf fijner maar ook voor je collega’s. Uiteindelijk mogen wij natuurlijk ook niet besmet raken”, aldus Van Deurssen.

Teleurstelling

Van Deurssen: “Het is moeilijk in deze periode. Mensen willen een waardig afscheid voor hun overleden dierbare, maar soms kunnen we niet aan hun wensen voldoen. De kleine dingetjes waar mensen geluk of opluchting uit halen, mogen volgens de versterkte voorwaarden niet.”

De koffietafel, waar familieleden en naasten elkaar treffen om troost te bieden en met een positiever gevoel naar huis te gaan, mag niet meer. Nabestaanden missen dat heel erg. Je voelt de teleurstelling, want er ontbreekt iets. Het gaat niet zoals je wil en dat is moeilijk. Je wil het zo goed mogelijk doen”, betreurt de Weertse.

‘De kans is groter dat je ineens een telefoontje krijgt’

Drukte

Ondanks de drukte, “ gaat het tot nu toe gaat”. “Het voordeel bij een crematorium is dat alles gepland staat. De boekingen zijn allemaal binnengekomen en daar komt niet zomaar een nieuwe boeking bij op korte termijn. Bij de begrafenisonderneming is dat anders. Daar is de kans groter dat je een telefoontje krijgt en je minder voorbereidingstijd hebt.”

“Hetaantal boekingen varieert enorm. Soms hebben we er twee, soms vier of zelfs zeven. Dan is het scheiden van werk en emotie wel heel moeilijk. Je bent daar om te zorgen dat alles goed verloopt, maar het gebeurt wel dat ik aan het einde nog een traantje wegpink”, zegt Van Deurssen.