Voor kamerzoekende studenten is het onmogelijk om te ontkomen aan de beruchte studententraditie: de kijkavond. Behalve nu dan. Door de coronamaatregelen zijn studenten genoodzaakt om skype-sessies in te zetten bij hun zoektocht naar een plekje in de stad. Vaak wordt dit besproken met de bewoners van studenten huizen en de mogelijke nieuwe bewoners.

‘Stuur een berichtje zodat we een beeldgesprek in kunnen plannen in deze gare tijden.’ Veel oproepen in de groep ‘woonruimte aangeboden/gezocht Tilburg’ eindigen met een soortgelijke tekst. ‘We zijn er nog niet helemaal uit hoe we het aan gaan pakken, maar we zijn van plan via onze oproep op Facebook een potentiële kandidaat uit te kiezen’ vertelt Marlotte Pannekoek, een studente uit Tilburg, ‘dan mag diegene bij ons thuis komen kijken of vragen om foto’s/video’s van het huis. Een tour via Skype of iets dergelijks kan ook’. Dat is ook wat de politie aanraadt.

‘In principe mag je persoonlijk langsgaan’

Politiewoordvoerder Malou Stillekens vertelt: ‘In principe mag je persoonlijk langsgaan. Wij adviseren echter om dit niet te doen. We snappen dat dit soort dingen ook gewoon doorgaan en dat je een kamer nodig hebt als je eind augustus aan een opleiding begint. Maar met skype of een videorondleiding zou het ook moeten lukken.’

Studentenstad

Dat Tilburg een studentenstad is mag wel duidelijk zijn. Grofweg 21% van de Tilburgse bevolking is namelijk student. De studentenkamers zijn vaak klein en in de huizen wonen soms erg veel andere studenten. Voor de aspirant-bewoners van zo’n studentenhuis is het best belangrijk dat zij weten waar ze terecht komen en het is voor de huidige bewoners ook erg fijn om te weten wie ze binnenhalen. De kijkavonden zijn dus extreem belangrijk.

Tekst gaat verder onder de tool

Studentenvereniging

Tilburg telt ook heel wat studentenverenigingen, deze verenigingen werven jaarlijks nieuwe leden. Sommige van deze studentenverenigingen hebben naast een gezamenlijk clubhuis verschillende disputen. Kort gezegd is een dispuut een onderdeel van een studentenvereniging waarbij de studenten samenwonen in een huis.

Jip is lid van zo’n dispuut en deelt dat er binnen zijn vereniging verschillend met de coronamaatregelen omgegaan wordt. ‘Disputen mogen zelf bepalen hoe zij met de maatregelen omgaan als het gaat om nieuwe huisgenoten. Het is niet aan de studentenvereniging om te bepalen wie er wel of niet bijkomt. Wij houden vaak facetimegesprekken met een mogelijke kandidaat, als dit dan een toffe gast lijkt te zijn willen wij hem uitnodigen. Uiteraard houden wij ons dan aan de anderhalve meter afstand.’

 ‘Als er een kamer leeg blijft staan moeten wij voor deze kamer extra bijbetalen’

Het is tot nu toe nog niet voorgekomen dat iemand bij Jips dispuut is uitgenodigd, wel zijn er al een aantal kandidaten die binnenkort langs mogen komen. ‘In principe moet het geen probleem zijn om mensen uit te nodigen want onze achtertuin is groot genoeg. En we moeten wel, als er een kamer leeg blijft staan moeten wij voor deze kamer extra bijbetalen. Dat valt nu nog mee aangezien er maar een kamer leegstaat, maar als dat er meer worden zal het wel echt een probleem worden.’