Milou, Tikva en Saskia zijn fulltime ondernemers. Alle drie houden ze een reisblog bij. Nu het niet meer mogelijk is om overal vrij te bewegen, vallen veel reizen in het water. De reissector heeft zwaar te leiden onder het coronavirus. Zo zien ook Milou, Tikva en Saskia hun online bezoekers, en daarmee ook hun inkomsten, drastisch afnemen.

Milou van Roon heeft sinds 2013 haar eigen reisblog www.explorista.nl. Sinds enkele jaren is ze fulltime bezig met haar website. Zoals velen anderen in de reissector ziet zij haar inkomsten flink dalen. In onderstaande video vertelt ze meer over haar werk tijdens het coronavirus.

120 dagen op reis
Ook Tikva Looijen van www.gezinopreis.nl ziet een extreem dalende lijn in de aantallen bezoekers van haar website. Van de 100.000 bezoekers per maand die ze normaal gesproken heeft, zijn er nu zo’n 25.000 van over. Door de daling van bezoekers daalt de waarde van de advertenties op haar website, hierdoor wordt ze voor die advertenties minder betaald dan normaal.

Sinds 3 jaar tijd werkt Tikva fulltime aan haar blog. Gemiddeld is ze 120 dagen per jaar op reis waarvan ze het grootste deel samen met haar dochter op pad is. “Mijn man kan niet altijd mee, hij heeft een normale baan,” vertelt Tikva. In 5 jaar tijd is ze nog nooit zo lang aaneengesloten thuis geweest als nu.

Haar werkzaamheden zijn sinds het coronavirus niet zo zeer verandert, op de reizen die zijn geannuleerd na. Er zijn enkele gastbloggers die schrijven voor de website van Tikva, met hun reizen erbij zijn er al zo’n 15 reizen geannuleerd. Tikva vertelt: “In juli en augustus heb ik nog een reis naar Brazilië en naar Zweden en Denemarken staan. Ik hoop dat die doorgaan.”

Tikva kiest er net zoals Milou voor, om nu meer te focussen op Nederland en Europa. Vakanties hiernaartoe zijn als eerste weer mogelijk en zullen de komende jaren meer in trek zijn, denkt Tikva.

Nare reacties
Op de stukken die Tikva nu nog publiceert, over wandelroutes in eigen land bijvoorbeeld, krijgt ze soms nare reacties. Het is voor Tikva een zoektocht waar en hoe ze ergens over moet schrijven.

Laatst heeft ze haar frustratie in een blog geuit. Anderen zijn verdrietig dat ze in het weekend niet meer naar voetbal kunnen kijken, Tikva is verdrietig om een geannuleerde reis. “En dat mag ook,” beaamt Tikva, “wat voor de een nietszeggend is, kan voor de ander intense vreugde betekenen.”

“Noord-Italie hebben we maar afgezegd”
Saskia van Klaarbergen is vorig jaar zo’n 100 dagen op reis geweest en schrijft daarover op haar website www.kidseropuit.nl. Dit jaar stond een vergelijkbaar aantal dagen op de planning, uiteraard worden dit er aanzienlijk minder.

In de meivakantie zou Saskia naar Noord-Italië gaan, waar ze in juni terug zou keren. Tussendoor stond er een reisje naar Duitsland op de planning. Deze zijn al geannuleerd. Saskia heeft nog een klein beetje hoop dat haar reis naar de Balkan deze zomer doorgaat.

Digitale camping
In de meivakantie maakt Saskia van haar blog een digitale camping. 10 dagen lang zal dit in teken staan van het vakantiegevoel creëren vanuit de achtertuin.

Saskia heeft nog een lijstje met artikelen die ze graag wil schrijven voor haar blog, maar ze vindt het zonde om die momenteel online te zetten. “Mensen gaan naar een reisblog omdat ze een reis aan het plannen zijn of om inspiratie op te doen, dat wordt nu dus nauwelijks gedaan,” legt Saskia uit.

De tijd die Saskia over heeft, besteed ze aan het schrijven van een e-book. Deze was al grotendeels klaar, maar aan de afwerking kwam ze tot voor kort niet aan toe. De lancering hiervan staat gepland in de meivakantie.

Om voorbereid te zijn op de toekomst focussen Milou, Tikva en Saskia zich op Europa, omdat zij denken dat de reizen hiernaartoe als eerste mogelijk zijn. Alle drie hopen ze weer snel op een verantwoorde manier te kunnen reizen en daarmee hun bedrijf en passie voort te kunnen zetten.

HOE VERDIEN JE GELD MET BLOGGEN?

1. Advertenties: Bedrijven betalen om hun advertenties te plaatsen op een website.
2. Affiliate sales: Wanneer jij op een link klinkt in een artikel van een blogger en via die link een product of dienst besteld, krijgt de blogger hier een percentage van.
3. Samenwerkingen: Bedrijven of bestemmingen betalen een blogger in ruil voor het promoten van hun product, dienst of bestemming.