De zorg heeft het zwaar op dit moment. Personeel in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en de thuiszorg moeten zich in allerlei bochten wringen om zo goed mogelijk hun werk te kunnen doen. Gelukkig zijn er een hoop verpleegkundestudenten die op dit moment stage lopen in de zorg. Ook voor hen is er in een korte tijd veel veranderd.

Jadith de Vries studeert Verpleegkunde in Den Haag en is in februari begonnen aan haar stage in de thuiszorg: “Het begon allemaal heel leuk. Ik mocht van alles doen, zoals mee naar intakegesprekken en in mijn eentje naar mensen thuis om hen te verzorgen. Dat kan nu niet meer.” Een aantal cliënten heeft aangegeven geen gebruik meer te willen maken van de thuiszorg. Hierdoor heeft Jadith een stuk minder verantwoordelijkheden. “Doordat we nu minder mensen verzorgen, hebben we het natuurlijk ook minder druk. We hebben op dit moment eigenlijk zelfs te veel personeel voor het aantal cliënten. Dit betekent niet dat we nu de hele dag niets zitten te doen, hoor, want er staat nog steeds genoeg op de planning.”

Aan de regels houden

Er zijn een hoop dingen veranderd voor Jadith. “We moeten nu altijd handschoenen aan een mondkapje op. Dat mondkapje moeten we iedere drie uur verwisselen. Dat is nog best lastig, want dat betekent dus dat we drie uur lang niet kunnen eten en drinken.” Naast de regels die nu in de zorg gelden, moet er natuurlijk ook rekening gehouden worden met de algemene regels. “Anderhalve meter afstand houden is eigenlijk niet te doen in de thuiszorg. We zorgen nu dat we niet meer in de buurt komen van de huisgenoten die we niet behandelen, maar bij onze cliënten zelf is anderhalve meter afstand geen optie. Iemand wassen en aankleden wordt dan wel héél lastig.”

Minder contact

Naast dat het verzorgen van de cliënten soms lastiger gaat, is er ook minder tijd en ruimte voor contact met collega’s. “Alle vergaderingen waar ik normaal gesproken bij ben, zijn gecanceld. Ik weet dat mijn stagebegeleider nog wel meetings heeft, maar die worden nu online gehouden.” Daarnaast gaan ook de gezellige dingen niet meer door. “We mogen niet meer met z’n allen lunchen natuurlijk. Eerst was ik elke dag wel even op kantoor om met collega’s te kletsen, maar nu probeer ik daar zo min mogelijk te zijn. Dat is natuurlijk heel jammer, maar het is even niet anders.”

Plots zonder stage

Hoewel er een veel is veranderd, kan Jadith gelukkig nog wel gewoon op haar stageadres blijven werken. Helaas is dat niet voor alle verpleegkundestudenten het geval. “Een hoop van mijn klasgenoten moesten ineens met hun stage stoppen. Die liepen bijvoorbeeld stage op een afdeling van het ziekenhuis die op dit moment niet meer wordt gebruikt.  Denk bijvoorbeeld aan de kleinsnijdende afdeling. Daar liggen normaal gesproken mensen die geopereerd gaan worden of net geopereerd zijn. Maar bijna alle operaties die niet dringend zijn, zijn opgeschort, dus op die afdeling is bijna niets meer te doen.” Vanuit de opleiding en de stages wordt gekeken naar een alternatief voor deze studenten, zodat zo min mogelijk van hen studievertraging oplopen.