Breda – Van een exotische flamingo tot een alledaagse duif. Breda word versierd door diverse muurschilderingen. Deze kleurrijke kunstwerken horen bij het museum op straat: Blind Walls Gallery. Het museum begon in 2015 bij het Graphic Design Festival en telt inmiddels meer dan tachtig kunstwerken.

In het gewoonlijk drukke centrum van Breda is het sinds de coronacrisis stiller dan normaal. Door alle rust in de stad vallen de vele muurschilderingen wat meer op. Aan een van de hekken rondom de kerk hangen drie schilderijen. Van ver af vallen de rode en groene vlakken het meest op, maar als je goed kijkt zie je dat het stillevens zijn van Breda. Aan de Belcrumhaven staan twee muurschildering een daarvan heeft een futuristische uitstraling, terwijl op de ander een reusachtige duif wordt afgebeeld. De stijlen zijn erg divers, maar alle kunstwerken hebben iets gemeen. Ze vertellen een verhaal over de locatie en dus Breda.

Blind Walls

Graphic Matters is een non-profitorganisatie die de beeldcultuur aan het licht brengt met verschillende projecten en het Graphic Design Festival. Zij zijn de initiatiefnemers van Blind Walls en worden ondersteund door de Gemeente Breda. “We begonnen ermee op de Mols Parking in 2015 als onderdeel van het Graphic Design Festival en het beviel alle partijen zo goed dat we ermee zijn doorgegaan,” vertelt Stein de Bont, videographer en officemanager bij Graphic Matters. Volgens de Website Blind Walls Gallery is het idee Blind Walls geïnspireerd door een zestiende -eeuwse drieluik waar de stad Breda op staat afgebeeld. Vroeger hadden mensen respect voor de oude stadsmuren, maar tegenwoordig kijkt niemand meer om naar deze wanden. Via het project Blind Walls hopen ze die respect terug te winnen, volgens de website.

Eindeloos aanbod aan streetart

De muurschilderingen liggen verspreidt over heel Breda dus niet alleen in het centrum. Achter het treinstation, bij de Belcrumhaven, in steegjes, onder bruggen en zelfs in cafés. Het streetart aanbod lijkt wel eindeloos te zijn in de grootste Nassau-stad van Nederland. “Ons doel is om minimaal tien muurschilderingen te maken per jaar, tenminste dat proberen wij,” legt Stein uit. De straatexpositie breidt zich ieder jaar als ware uit. Sommigen kunstwerken zijn alleen in tijden van corona niet bereikbaar, die liggen namelijk in gesloten gebouwen. Hier is dus wat geduld voor vereist.

Na een lange wandeling merk je pas hoe divers al het werk is. De verhalen achter de kunstwerken gaan over Breda, maar de kunstenaars zijn niet allemaal geboren en getogen Bredanaren. “Alle kunstwerken zijn uniek en gemaakt in verschillende stijlen. De ene keer vragen we iemand van de kunst academie de andere keer is het iemand uit het buitenland. De makers van de muurschilderingen komen van over de hele wereld,” vertelt de Bont.

Tours en icoon

De afgelopen drie jaar zijn ze ook begonnen met het geven van tours. Het is mogelijk om alle muurschilderingen lopend of fietsend te bewonderen samen met een gids die alle schatten weet te vinden. Ook kun je via de website van Blind Walls Gallery je eigen route uitstippelen via een interactieve kaart. In een oogopslag weet je alle rijk versierde muren en tunnels te vinden, daarnaast is deze activiteit ook coronaproof.

Blind Walls Gallery lijkt steeds meer bekendheid te werven, volgens Stein de Bont. Graphics Matters hoopt daarom ook dat Blind Walls iconisch wordt voor Breda. “Of Blind Walls nu al een icoon is van Breda? Ik denk het nog niet, maar we streven er wel naar.”