Ik heb zelf niet ontzettend veel levenservaring, maar zolang ik mij kan herinneren ben ik opgevoed met het gezegde: Domme vragen bestaan niet. Best wel geestig hoe snel dit kan veranderen.

Dinsdag 21 april stond in veel agenda’s van journalisten groot omcirkeld. Op deze dag worden de nieuwe maatregelen van het kabinet gepresenteerd aan de rest van Nederland. Premier Mark Rutte vertelt dan samen met Jaap van Dissel, voorman van het RIVM, hoe de zaken in Nederland ervoor staan en wat er ons de volgende periode te wachten staat.

Nadat deze twee het lijstje hadden afgewerkt, was het tijd voor een vragenrondje. En daar zakte menig broek van af. Professionele journalisten komen aan met vragen als ‘kan ik een zomervakantie boeken?’. En vragen die al honderd keer eerder zijn beantwoord zoals: ‘‘Kunnen opa en oma hun kleinkinderen zien?’’ worden dan toch nog een keer gesteld op zo’n persconferentie. Kan er dan echt niks beters verzonnen worden? Ik vind het knap van Rutte dat hij hier zo rustig onder blijft.

De eerste vraag die tijdens deze gesteld werd was van de NOS en klonk als volgt: ‘‘Al wekenlang zegt u dat Nederland zich voorbeeldig gedraagt en wat krijgen mensen daarvoor terug? Nog eens drie weken in quarantaine. Hoe rijmt u dat met elkaar?’’

Ja, hallo? Alsof Rutte, Van Dissel of iemand anders daar iets aan kan doen? Het is niet zo dat Rutte er plezier uithaalt om ons binnen te laten zitten. De premier wil de regels heel graag versoepelen, maar ziet zelf ook in dat er dan nog veel meer problemen kunnen ontstaan. Zolang er nog geen vaccin is dat ons kan beschermen tegen het coronavirus, is er een grote kans dat deze maatregelen nog wel even doorgaan.

En natuurlijk ben ik wel van mening dat journalisten hun best moeten doen om schurende, indringende vragen te stellen, maar soms kun je ook een stap te ver gaan. Met dit soort vragen wek je de indruk dat Rutte dingen fout doet, terwijl hij daar helemaal geen controle over heeft. Alsof het de schuld van Rutte is dat er niet meer professioneel gevoetbald mag worden of de festivalzomer compleet geschrapt wordt.

Persoonlijk vind ik het ontzettend jammer dat journalisten met dit soort vragen ervoor zorgen dat mensen in Nederland mogelijk anders gaan denken over journalisten als beroepsgroep. Wij – journalisten – staan vaak al niet heel hoog aangeschreven bij mensen, dan helpen dit soort vragen in deze moeilijke tijd niet mee.