Door de coronacrisis zit bijna heel Nederland thuis, wat voor velen een straf is. Toch accepteren jongeren de situatie en proberen ze het beste ervan te maken door hun vergeten hobby weer op te pakken, iets nieuws te ontdekken of te genieten van de kleine dingen in het leven.

Sarah Risseeuw: ‘’Ik ervaar deze quarantaine eerder stressvol dan rustgevend. Ik maak mij serieus zorgen: hoe gaat ons leven eruitzien na deze crisis en kunnen we volledig terug naar het ‘normaal’.’’

Sarah Risseeuw (21) studeert Journalistiek aan het Fontys Hogeschool in Tilburg. Sarah zit net als iedere andere student thuis. ‘’Ik ervaar deze quarantaine eerder stressvol dan rustgevend. Ik maak mij serieus zorgen: ‘’hoe gaat ons leven eruitzien na deze crisis en kunnen we volledig terug naar het ‘normaal’.’’ Sarah mist haar sociale contacten en haar bezigheden. Om zichzelf bezig te houden is Sarah meer aan het sporten en is meer buiten dan voorheen. ‘’Quarantaine geeft zeker ruimte voor nieuwe hobby’s en creatieve ideeën. Zelf ben ik niet heel creatief bezig, maar zie het wel om mij heen bij anderen.’’ Creativiteit kan zich uiten op verschillende manieren. Als Sarah aan het sporten is, fietst ze. Mountainbiken is haar dagelijkse activiteit geworden, omdat ze nu vaak bij haar ouders zit, heeft ze hier veel ruimte voor.

Sarah komt ook nog in Tilburg. Ze brengt veel tijd door met haar huisgenoten en haar vriend. ‘’We proberen creatief te zijn in onze dates, zoals: stukje motorrijden, kanoën en bierproeverijen.’’ Sarah probeert meer te genieten van de kleine uitstapjes en activiteiten, want meer zit er op dit moment niet in. ‘’Ik ben mij in ieder geval een stuk meer bewust van mijn privileges en hoe goed ik het heb.’’ Sarah realiseerde dat ze veel dingen voor lief nam, zoals: uiteten gaan, stappen met vrienden en op vakantie gaan. Allemaal dingen die op dit moment niet vanzelfsprekend zijn. ‘’Het is goed om daar meer bij stil te staan.’’ Een ding is zeker: de quarantaine geeft Sarah geen rust. Ze mist haar oude leven heel erg en mist de dagelijkse structuur. ‘’Die kleine klusjes waar ik normaal geen tijd voor heb, bieden mij geen rust.’’

Silvie Mulukom: ‘’Ik vind kant en klare T-shirts met een print erg duur. Ik heb nu de tijd en vind het leuk dat niemand anders erin loopt.’

Silvie Mulukom (21) werkt bij Social Impact Factory in Utrecht. Silvie is net gestart met haar baan bij Social Impact Factory. Het zijn daarom onzekere tijden voor Silvie. ‘’Ik vind het nog steeds spannend wat er gaat gebeuren. Ik ervaar zelf de ellende die het bedrijven oplevert en merk ook dat het nog een lange nasleep zal hebben.’’ De eerste weken van de ‘slimme lockdown’ was Silvie bezig met creatieve ideeën te bedenken om zichzelf te vermaken. ‘’Naarmate de weken voorbijgaan, merk ik dat mijn creativiteit minder wordt.’’ Silvie is op dit moment bezig met het bedrukken van T-shirts. Silvie koopt goedkope shirts en vervolgens bedrukt ze de shirts met een print. ‘’Ik vind kant en klare T-shirts met een print erg duur. Ik heb nu de tijd en vind het leuk dat niemand anders erin loopt.’’

Booy Snoeren: ‘’Voor de quarantaine tijd zat ik met veel dingen in mijn hoofd die ik wilde doen, dat heb ik nu wel kunnen afstrepen.’’

Booy Snoeren (25) is bezig met afstuderen. ‘’Ik moet nog een paar herkansingen maken en dan ben ik klaar.’’ Booy werkte voor de coronacrisis vier dagen bij de Pippo’s in Tilburg. Booy ervaart de quarantaine tijd schommelend. Enerzijds vindt Booy het heerlijk om thuis te zijn en veel tijd te hebben. ‘’Anderzijds zit ik nu wel op een keerpunt dat ik er helemaal klaar mee ben.’’

Booy heeft nu meer tijd voor zijn schilderwerk. Hij wil na de zomer starten aan een kunstacademie en is de afgelopen weken druk bezig geweest met zijn portfolio. ‘’Ik heb nu meer tijd gehad om te gaan zitten voor mijn creatieve ideeën.’’ Normaal was Booy langer bezig met een schilderij. Door quarantaine merkt hij minder uitstelgedrag en kan hij gewoon doorwerken. ‘’Is toch dat stukje rust in je hoofd.’’ Booy is bezig geweest om te oefenen met Acrylverf toepassen, kleuren mengen en technieken om de kwast op het doek te plaatsen. ‘’Een dingetje wat op mijn lijst stond om te leren was: met olieverf schilderen.’’ Booy kijkt dagelijks een tutorial om zijn schildertechniek te verbeteren. ‘’Voor de quarantaine tijd zat ik met veel dingen in mijn hoofd die ik wilde doen, dat heb ik nu wel kunnen afstrepen.’’