Alle evenementen voor de komende maanden zijn afgelast, dus feest- en festivalliefhebbers moeten een andere manier vinden om hun weekenden door te komen. Veel evenementenorganisaties bieden een alternatief door gratis livestreams te organiseren waarmee je het feestje zelf in huis haalt.

Tijdens zo’n livestream draaien er vaak om de beurt verschillende Dj’s. De organisatie van het festival ‘SMÈRRIG’ zendt al een paar weken op rij iedere vrijdag de ‘Thuis met SMÈRRIG’ livestream uit. De SMÈRRIG festivals vinden normaal gesproken regelmatig plaats in verschillende steden, met name in Den Bosch en omstreken. ‘’Toen we hoorden dat er tot 1 juni geen evenementen georganiseerd mogen worden, besloten we dat we wel in contact moeten blijven met onze fans,’’ vertelt organisator Bing Berendsen. ‘’Dat is heel belangrijk. Ik denk dat we er door zichtbaar te blijven voor zorgen dat de fans er nog zijn als we wel weer feesten mogen organiseren.’’

Berendsen denkt dat mensen naar de livestreams kijken omdat het iets nieuws is en ze nergens anders heen kunnen. ‘’Ze willen toch iets leuks doen op de vrijdagavond. We zorgen voor leuke aankleding en verschillende camerastandpunten, dus je kijkt niet de hele tijd naar één beeld. We proberen nu ook voor steeds meer interactie te zorgen. Daardoor krijg je meer comments in de chat, gaat het meer leven en krijg je meer draagvlak.’’

Katrijn Fierens (19) heeft de ‘Thuis met SMÈRRIG’ livestream nu één keer bekeken, en is zeker van plan om vaker te kijken. ‘’Het is een leuk alternatief. Ik zat ondertussen te bellen met vriendinnen met wie ik naar dat festival zou gaan, zo kun je het gevoel van een festival wel nabootsen. Het is niet hetzelfde maar het komt in de buurt.’’

Online bingo
Ook de Cuijkse Dj’s Ijskouwd (Timothy van Oss), Be Charm’D (Harm Verbiesen) en Alicia Sinay vinden het belangrijk om contact te houden met hun publiek en besloten al snel voor een wekelijkse livestream te zorgen. Normaal gesproken organiseren zij feestjes in de Schouwburg in Cuijk. Om te zorgen dat de livestream niet saai wordt, organiseren ze die niet meer iedere week en hebben ze er dingen aan toegevoegd als een online bingo. Femke Pouwels (19) deed mee aan de bingo en is erg enthousiast. ‘’Het is fijn dat je toch iets met vrienden kunt doen vanuit huis zonder fysiek contact. Het is niet vergelijkbaar met een normaal feest, maar wel heel leuk.’’ Rosa Maselaman (28) kent de Dj’s persoonlijk goed en kijkt de livestreams om hen te steunen, maar ook omdat het een leuke opvulling voor haar avond is. ‘’De eerste keer vond ik het hilarisch. De tweede keer had ik het op de achtergrond aanstaan. Het is niet hetzelfde als een normaal feest. Ze doen bij de livestream ook spelletjes en dat doe je in de schouwburg niet zo snel. Maar de sfeer is wel hetzelfde.’’

Geldzaken
De SMÈRRIG-organisatie wordt bij hun livestreams geholpen door een techniekbedrijf. Dat bedrijf wordt betaald met de buffer die de organisatie de laatste jaren heeft opgebouwd, maar elke keer de volle mep betalen is niet mogelijk. ‘’We hebben met dit bedrijf afgesproken dat we ze later weer bij onze festivals inschakelen. Je gaat een wisselwerking creëren met dit soort bedrijven en Dj’s. Er komt natuurlijk bij niemand geld binnen dus je moet elkaar toch een beetje helpen,’’ aldus Berendsen. ‘’Alle Dj’s draaien eigenlijk uit goodwill, maar de Dj’s die ons nu helpen staan hoog bij ons en die boeken we later ook sneller. Daarentegen helpen wij hen ook om relevant te blijven voor hun doelgroep. ‘’

De jongens van SMÈRRIG hebben er wel over nagedacht om geld te vragen voor de livestreams, maar houden ze toch gratis. ‘’Dat voelt fijner en eerlijker en ik denk dat de bezoeker het toffer vindt als we het gratis aanbieden,’’ vertelt Berendsen. De drie Cuijkse Dj’s hebben er niet aan gedacht om een prijskaartje aan hun livestreams te hangen. ‘’Het is vooral leuk om bezig te zijn en we doen het om onze feesten onder de aandacht te houden, wanneer je mensen laat betalen is er meteen een drempel,’’ aldus Van Oss.