Mensen die behoefte hebben aan psychische hulp als gevolg van de corona-uitbraak, kunnen vanaf nu terecht bij verscheidene zorggroepen. Deze zorggroepen bieden gratis hulp aan.

Parnassia is een zorggroep die gespecialiseerd is in geestelijke gezondheid. Tegenwoordig biedt zij gratis psychische steun aan iedereen die werkt met of in nabijheid van coronapatiënten.  Koen Burgerhout, persvoorlichter van Parnassia, vertelt “De hulp wordt geboden vanuit verschillende bestaande gespecialiseerde behandelteams. Hierdoor is ook de capaciteit flexibel inzetbaar en is er geen sprake van een wachttijd. Het contact zal lopen via de telefoon of via beeldbellen. Het ligt eraan waar de hulpvrager de voorkeur aan geeft.”

Bredere cruciale beroepen

Mensen die met hun werk niks te maken hebben met coronapatiënten maar zich wel zorgen maken, meer piekeren, slecht slapen of zich somber voelen, kunnen een adviesgesprek krijgen met een psycholoog. “We begrijpen dat ook in bredere cruciale beroepen extra psychosociale ondersteuning gewenst is. We zullen deze groep ook zeker niet uitsluiten. We zien verder in het land dat er meerdere initiatieven ontstaan om zorgverleners extra bij te staan in deze moeilijke tijd. Dat juichen we toe,” aldus Koen Burgerhout.

Service voor iedereen die het moeilijk heeft

Volgens Gerrit-Jan Meulenbeld, communicatie adviseur bij zorggroep Mondriaan, realiseert de zorginstelling zich dat ook de ‘burger’ door de corona-uitbraak zorgen of psychische klachten kan ervaren. Dit zijn klachten waar ze eerder nog geen of nauwelijks last van hadden. Bijvoorbeeld gevoelens zoals eenzaamheid, stress, depressieve gedachten, angstklachten en agressief gedrag. Hiervoor is een telefoonlijn opgezet. De lijn is bedoeld als service voor alle inwoners van het werkgebied van Mondriaan: Zuid-Limburg. Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig. Iedereen die het moeilijk heeft in deze tijd kan gebruik maken van deze service.

Preventie-aanbod

De mensen achter de lijn zijn preventiemedewerkers met veel ervaring. Zij bieden een luisterend oor, geven tips en adviezen. Zij proberen om samen met de vragensteller een oplossing te vinden op zijn of haar vraag. “Wanneer dit preventie-aanbod niet voldoende is, zal de preventiemedewerker de weg wijzen naar een bijpassende zorgvorm”, aldus Gerrit-Jan Meulendijk. 

De preventielijn van Mondriaan is te bereiken op 088-5067-202