Veel jongeren kijken er ieder jaar weer naar uit: een vakantie met veel drank en weinig slaap. Gerard Cobussen, eigenaar van de Zeeuwse jongerencamping Duin en Strand, denkt dat veel van deze ‘zuipvakanties’ nog door kunnen gaan, “maar we zullen de gasten scherpere maatregelen opleggen.”

Volgens Cobussen is de recreatieve sector het zwaarst getroffen door de coronacrisis. “Alleen werd dinsdag deze sector niet eens genoemd. Daarom moeten we aan de bel trekken in de hoop dat we toch snel meer horen en er wat meer open kan. Want de vierduizend euro die we als ondersteuning krijgen, is nog geen druppeltje, maar waarschijnlijk helemaal niets op een gloeiende plaat.”

De vierduizend euro die we als ondersteuning krijgen, is nog geen druppeltje, maar waarschijnlijk helemaal niets op een gloeiende plaat.”

De camping ligt op een steenworp afstand van het onder jongeren bekende feestdorp Renesse en het festivalterrein van Concert at Sea. “Vandaag gaan we de mensen berichten over het doorboeken van de reservering naar volgend jaar. Financieel een enorme klap dus. We kijken naar waar de overheid mee komt, want zo gaat het niet goed”, verduidelijkt de campingeigenaar.

Of de mensen de vakantie zelf nog zien zitten? “We krijgen reacties van mensen die niet weten of ze nog wel zin hebben om te komen, omdat zij als gast hebben geboekt op een ‘feestcamping’. Maar zoals het er nu naar uitziet, lijkt het eerder op een treurige vakantie”, vertelt Cobussen. Ook weet hij niet of de discotheek op de camping wel opent, “want dat is in feite een horecabedrijf.”

En als de gasten weer welkom zijn, zal dat gepaard gaan met een groot beroep op de eigen verantwoordelijkheid. “Wanneer zij niet met de scherpere maatregelen om kunnen gaan, moeten we ze vragen om te vertrekken”, zegt Cobussen stellig. “Want we willen hoe dan ook voorkomen dat toezichthouders van de gemeente het terrein opkomen en constateren dat de camping moet worden ontruimd.”

“Wanneer zij niet met de scherpere maatregelen om kunnen gaan, moeten we ze vragen om te vertrekken”

Toch hoopt de eigenaar de camping te kunnen openen voor gasten, “mits wij de veiligheid van de gasten kunnen garanderen”, benadrukt hij. De camping heeft een grote investering gedaan door een camperpark aan te leggen, maar nog geen enkele wagen is op het park toegelaten. “Als dit zo doorgaat, zonder nadere maatregelen van de overheid, dan denk ik dat we afscheid kunnen nemen van de helft van de reguliere kampeerbedrijven.”