Deze maand april heeft al verschillende weerrecords op zijn naam staan. Door de aanhoudende droogte zakt het grondwaterpeil en de bosbranden worden maar lastig geblust. “Het is uniek dat het zo vroeg in het jaar al droog is”, vertelt Joost Oude Hengel, woordvoerder van Waterschap Limburg.

Dit jaar kent al vroeg een droge periode blijkt uit gegevens van het KNMI. Waar het aantal minimeter regen normaal rond 42 minimeter ligt, is dit voor nu in april 1 minimeter. “Afgelopen winter is er veel neerslag gevallen. Dat weten we door de meteorologische cijfers en dat zagen we terug aan het gestegen grondwaterpeil en de beekafvoeren”, vertelt Oude Hengel. Dat het tot maart regenachtig is geweest en nu erg droog is een gevolg van klimaatverandering. Oude Hengel: “Je gaat steeds vaker te maken hebben met extreem weer. Zomers met extreme temperaturen en droogte. Winters waar juist veel regen valt.”

Het waterschap

“Als waterschap moet je door klimaatverandering continu de waterschappen anders inrichten”, zegt Har Frenken, bestuurder van Waterschap Limburg. Vroeger moest al het water zo snel mogelijk worden afgevoerd naar zee, om zo een overstroming te voorkomen. “Maar nu met droogte wordt het steeds belangrijk om op momenten water vast te kunnen houden.” Zo kan verdroging worden tegengegaan. Waterschap Limburg is hier al langere tijd mee bezig. Frenken: “Zowel gericht naar de toekomst toe als in de dagelijkse praktijk. Zo worden beeksystemen klimaatbestendig ingericht en kunnen stuwen omhoog worden gezet om water te bewaren. Zo kunnen de beken zoveel mogelijk water vasthouden of het water kan in de grond trekken.”

Gevolgen voor de natuur

Het drogere weer heeft ook gevolgen voor de natuur. Zo zijn er verschillende bosbranden die afgelopen week door natuurgebieden heen raasde. Door droogte verspreiden die zich sneller. Oude Hengel: “Het is kenmerkend voor de droogte van afgelopen weken en het veranderende klimaat. In maart stroomde er op plekken nog water uit de natuurgebieden als gevolg van de natte winter.”