De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) heeft alle amateurvoetbalcompetities geherstructureerd. Daarnaast worden vier nieuwe competities opgezet: de Onder 23-, Onder 21-, Onder 18- en Onder 16-. Verder wordt in de topafdeling van het amateurvoetbal bij bijna alle leeftijdscategorieën gespeeld in een gewijzigde competitiestructuur.

Volgens een informatiedocument aan alle amateurverenigingen in Nederland wordt gemeld dat op de bondsvergadering van 16 december 2019 een voorstel is aangenomen om vanaf het seizoen 2020/21 het jeugdvoetbal op een andere manier in te richten. Het rapport vermeld dat “zowel in het betaald voetbal als in het amateurvoetbal is het tussen de ‘jeugd’ en het eerste elftal moeilijk voor spelers om uiteindelijk de stap naar het eerste elftal te maken”.

Voor de spelers die nog niet klaar zijn voor het eerste elftal, maar ook niet meer in de jeugd mogen spelen, heeft de KNVB een goede, volwaardige competitie opgesteld; de Onder 23- en Onder 21-competitie. Hiermee komt de KNVB tegemoet aan de vraag van zowel betaald- als amateurvoetbalclubs. “Door deze twee nieuwe competities kunnen we bijdragen aan onze ambitie om talent te ontwikkelen, daar waar in de vorige competities de ontwikkeling van veel jonge spelers juist beperkt werd”, luidt het statement van de landelijke voetbalbond. Deze twee competities worden aangemerkt als seniorenvoetbal, maar spelen hun wedstrijden op zaterdag.

Jeugdcompetities op de schop

Ook de competities voor de Onder 19 tot en met de Onder 13 spelen vanaf volgend seizoen grotendeels in een nieuw competitieformat. In de voorgaande seizoenen speelden, zowel amateur- en betaald voetbalorganisaties met twaalf elftallen in een competitie. Deze competities liepen af van Eredivisie-niveau tot vierde divisie en Hoofdklasse tot en met zesde klasse.

Nu heeft de KNVB in alle topcompetities (Eredivisie, Eerste divisie tot en met Vierde divisie) een wijziging aangebracht. In het nieuwe competitieformat wordt het aantal divisies verhoogt tot zes en wordt het aantal teams per poule verlaagt van twaalf tot acht. De KNVB stelt dat dit beter past in de individuele ontwikkeling van jeugdspelers en het (tijdelijke) fysieke- of motorische achterstanden voorkomt.

Alle teams, die uitkomen in de Hoofdklasse of lager, blijven in een open competitie met twaalf elftallen spelen. Voor hen blijft het dus hetzelfde.

Elke nieuwe competitie is open, wat inhoudt dat teams kunnen promoveren en degraderen. De Onder 13- (verenigingen uit de top van het amateurvoetbal uitgezonderd) en Onder 14-competitie zijn gesloten competities “om te voorkomen dat de grote fysieke verschillen bij kinderen in deze leeftijd leidend zijn bij de talentherkenning”.