Lezen heeft positieve effecten op de mens. Het zorgt voor onder andere ontspanning, beter inlevingsvermogen en kan het denken verruimen. Daarom kan het juist fijn zijn om een boek erbij te pakken tijdens de coronacrisis.

Wellicht zit je door de corona veel thuis en heb je eindelijk tijd om weer eens een boek te lezen. Doe dit vooral, want lezen is goed voor je.

Voordelen van lezen

Volgens Stichting Lezen geeft 85% van de Nederlanders (die weleens een boek leest) aan dat zijn of haar leeservaring ontspannend was. En ontspanning kan in deze tijd goed van pas komen. Jette van den Eijnden, onderzoeker bij Stichting Lezen, vertelt: “Lezen kan voor afleiding zorgen van de hele situatie waar we ons nu in bevinden. Het kan ervoor zorgen dat je niet meer aan corona denkt. Een boek lezen is een soort ontsnappen naar een andere wereld.” Al door 6 minuten per dag te lezen kan stress verminderd worden.
Lezen is goed voor je concentratie. Je bent namelijk maar met één ding bezig en dit kan een verademing voor je brein zijn. En terwijl je met een ding bezig bent wordt je geheugen er ook nog eens beter van, dit houdt brein jong.
Last but not least, je leeft langer als je leest. Volgens een onderzoek van de Yale University School of Public Health hebben mensen die regelmatig een boek lezen een langere levensverwachting.

Grip krijgen op de situatie

Stichting Lezen heeft ook een aantal onderzoeken naar lezen gedaan. In 2017 brachten ze een magazine over de opbrengsten van lezen uit. Daaruit blijkt dat lezen beïnvloedt hoe we denken. Door te lezen doen mensen nieuwe inzichten en perspectieven op. Het zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld minder snel vooroordelen hebt en andere mensen sneller accepteert. Dat komt doordat fictieve verhalen de lezer meeslepen in het verhaal. Hoe meer je meegesleept wordt, hoe sterker de overtuigingskracht is. “Om grip op de coronacrisis te krijgen, kan het voor mensen ook goed zijn om over crisissen te lezen”, zegt Jette. “Maar dat is zeker niet voor iedereen weggelegd. Niet iedereen leest graag over rampen, zoals in dit geval een pandemie. Het is heel persoonlijk wat nou handig is om in deze tijd te lezen. Voor een persoon die angstig is in dit soort situaties is het logischer dat zij liever ontsnappen en fictieve boeken lezen, terwijl voor anderen het juist fijn is om de situatie te leren begrijpenwaarin ze nu leven.”

Populaire boeken

Het boek ‘De pest’ van Albert Camus wordt op het moment veel gelezen. Het gaat over een klein kuststadje waar de pest uitbreekt. Dit betekent dat ook hier de mensen in quarantaine moeten. De situatie lijkt een beetje op die van nu, waardoor dit boek weer actueel wordt. Nog een voorbeeld is ‘Quarantaine’ van Wytske Versteeg. De titel zegt genoeg, dit boek gaat over een dodelijk virus dat uitbreekt. “Dit zijn boeken die vooral aanslaan als mensen weer een raakvlak hebben met zulke verhalen. Mensen die deze boeken lezen zullen juist de situatie rondom het coronavirus willen begrijpen”, vertelt Jette. Dus zet Netflix eens aan de kant en pak er een boek bij. De gevolgen zullen wonderbaarlijk zijn.