Vandaag (24 april) komt de KNVB met een uitspraak die betrekking heeft op de afwikkeling van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. Gister kwam daar een nieuw idee bij: de Eredivisie op basis van historische statistieken en recente teamvorm ‘simuleren’. Een van de vele scenario’s om een manier te vinden de competitie toch nog zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Het probleem: elk mogelijk scenario kent winnaars en verliezers.

De eindstand na berekening van OPTA sports www.vi.nl

Opta Sports

De KNVB zou op basis van data, berekend door het bureau Opta Sports, een kunstmatige eindrangschikking kunnen samenstellen. De criteria waarop beoordeeld worden zijn in dit geval: historie van de laatste vier jaar Eredivisie, recente vorm van de teams vóór de coronacrisis én het resterende programma van de clubs omzetten in ‘voorspelde resultaten’. Op deze manier zouden niet alleen de gegadigden voor Europees voetbal bekend worden, maar ook wie degradeert naar de Keuken Kampioen Divisie, en wie op zijn beurt de overstap maakt naar de Eredivisie. ‘Het is vergezocht’ aldus Lentin Goodijk, verslaggever van sportweekblad Voetbal International. “Het is gewoon een loodzware opgave om een model te vinden waarmee het gros van de clubs tevreden zal zijn. Bij elk model heb je voor- en tegenstanders. Het grote probleem is dat alle logischere scenario’s nét zo wrang aanvoelen voor bepaalde clubs.”

Twintig Eredivisieteams in 2020/21

Het logischere scenario waar Goodijk op doelt, is het éénmalig vormen van een Eredivisie met twintig clubs. De nummers 1 én 2 van de Keuken Kampioen Divisie zouden promoveren, dat zijn op dit moment Cambuur Leeuwarden en De Graafschap. Aan de andere kant zouden nummer 17 en 18 van de Eredivisie (ADO Den Haag en RKC Waalwijk), ondanks hun degradatieplek, in de hoogste vaderlandse voetbaldivisie mogen blijven. Dit houdt automatisch in dat de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie, waar het water financieel gezien aan de lippen van velen staat, minder wedstrijdinkomsten zouden genereren. Dit aangezien er vier wedstrijden minder gespeeld gaan worden per club (34 in plaats van 38).

Lentin Goodijk, Voetbal International www.twitter.com

“Hoe zuur het ook is, maar ik zou gewoon helemaal opnieuw beginnen volgend seizoen. Dit houdt dus in zonder promovendi en degradanten” — Stephan van Appeven, RTV Maastricht

“Het is een bijzonder vreemde situatie, je kan het clubs eigenlijk niet aandoen”, zijn de woorden van verslaggever Stephan van Appeven van RTV Maastricht. “Voetbal hangt toch van toevalligheden aan elkaar. Conclusies moeten getrokken worden als gevolg van resultaten op het veld. Als dat niet gebeurt vraag ik me af hoe je een eerlijke stand, waar clubs het vervolgens ook mee eens zijn, kan creëren. Ook het scenario van twintig Eredivisieclubs zie ik niet zitten. Doordat vier wedstrijden wegvallen zullen clubs in het rechterrijtje van de Keuken Kampioen Divisie grote financiële problemen ontwikkelen. Hoe zuur het ook is, maar ik zou gewoon helemaal opnieuw beginnen volgend seizoen. Dit houdt dus in zonder promovendi en degradanten” aldus de verslaggever.

Stephan van Appeven, verslaggever RTV Maastricht Jasper Kluten

Noodfonds

Mocht de KNVB morgen inderdaad besluiten om de Keuken Kampioen Divisie te reduceren tot achttien teams, dan pleit van Appeven voor een noodfonds. “Je moet als KNVB dan ook met iets over de brug komen om de misgelopen wedstrijdinkomsten te compenseren. Anders ontvouwt zich een mogelijk scenario dat de Keuken Kampioen Divisie veranderd in een veredelde amateurdivisie waarin clubs bij bosjes zullen omvallen. Een club als MVV, dat sowieso elke euro moet omdraaien, moet nu nog verder omlaag in budget door het coronavirus. Als er volgend seizoen ook nog minimaal twee thuiswedstrijden wegvallen, mist de club nóg meer inkomsten. Dan komt de club in serieuze problemen.”