Vrijdagmiddag 24 april 2020, iets na vijven in de middag. Bewindsvoerders van de KNVB, te weten: Eric Gudde en Jean Paul Decossaux, komen met het hoofd in de wolken na buiten. Er is dan eindelijk een besluit genomen over de wijze waarop de Eredivisie én Keuken Kampioen Divisie er volgend seizoen uit zullen gaan zien. Opvallend detail: de KNVB kwam met een wiskundig onnavolgbare methode om te bepalen dat er uiteindelijk GEEN degradanten en GEEN promovendi zouden komen. De KNVB en onnavolgbare besluiten, het lijkt meer regel dan uitzondering.

Eerst even terug naar vrijdagmiddag. Het scenario leek vooraf nog zo duidelijk. ADO Den Haag en RKC Waalwijk stonden, na een erbarmelijk slecht seizoen, op een schier onoverbrugbare achterstand ten opzichte van de concurrenten. Degradatie leek, met nog negen wedstrijden te gaan, haast onafwendbaar. Aan de andere kant stonden nummers 1 en 2 van de Keuken Kampioen Divisie (Cambuur en De graafschap) enorm stevig op de plekken die recht gaven op promotie. Van te voren LEEK de KNVB zich voor te bereiden op dat scenario, wat door velen als het meest logisch werd gezien.

De KNVB leek even iets weg te hebben van een besluitvaardige organisatie, tot het moment dat er besloten werd dat de 38 betaald voetbal organisaties mochten gaan stemmen over elkaars lot of er wél of net geen organisaties mochten komen. De KNVB dook letterlijk weg voor haar eigen verantwoordelijkheid. Wat er ontstond was een soort spelletje ‘welke club haalt de trekker over’. RKC Waalwijk, ADO Den Haag, De Graaschap en Cambuur stonden als boxers in de ring die wachtten op een definitieve knock-out.

Eredivisieclubs hielden elkaar de hand boven het hoofd om de Eredivisie te houden zoals hij is (mét RKC en ADO). Tegelijkertijd stemde het gros van de Keuken Kampioen Divisie clubs vóór promotie van hun beste twee teams. De stemresultaten: zestien voor, negen tegen en negen blanco stemmen. Het merendeel koos dus vóór promotie/degradatie. Vervolgens ontstond een scenario, dat qua idiotie niet onderdoet voor de opvatting van de Wit-Russische president Loekasjenko over het coronavirus, waarin de KNVB besloot dat de negen tegenstemmen zwaarder wogen dan de zestien voorstemmen. Ik was zelf vroeger ook zeker niet de beste in rekenen, maar zelfs dit rekensommetje had ik nog goed gemaakt.

Als objectief voetballiefhebber voel je heel even mee met dat arme de Graafschap, dat op een en de zelfde manier vier jaar geleden werd belazerd door de vaderlandse voetbalbond. Toen werd het ‘corrupte’ FC Twente, tegen alle verwachtingen in, alsnog in de Eredivisie gehouden. Dit alles ten koste van ‘de Superboeren’. Nu worden ze, samen met de uitstekend presterende nummer 1 Cambuur, ontzettend benadeeld. Goeie spelers, die in de Eredivisie willen spelen komend seizoen, zullen vertrekken. Premies en inkomsten worden misgelopen, terwijl de Eredivisieclubs door het oog van de naald kruipen. Als je als KNVB er écht wilt zijn voor alle clubs in Nederland, dan zul je ook de lagere teams moeten steunen. Financieel gezien dreigen bijna alle clubs in de ‘minderwaardige’ Keuken Kampioen Divisie, het enorm zwaar te krijgen. Ondertussen wacht men in Zeist maar met het starten van een noodfonds, terwijl de verwachting is dat over twee a drie weken de, financieel minder bedeelde clubs, hun salarissen niet meer kunnen betalen.

Goed management en de KNVB, het lijkt een match die net zo slecht is als het combineren van Maarten van Rossem met clown Bassie. De bewindslieden blijven maar, op een decadente wijze, koffie drinken op het ereterras van de KNVB-campus. Dit alles terwijl het ernaar uitziet dat de helft van de betaald voetbalclubs in Nederland over een tijdje niets meer zullen voorstellen dan veredelde amateurclubs.