Het is een onzekere tijd voor de horeca. Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus moeten restaurants, cafés en hotels dicht blijven. Als er echter niet snel wordt ingegrepen, regent het binnenkort faillissementen in de branche. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland wil dat werknemers enkele offers brengen, zoals het inleveren van vakantiegeld en vakantiedagen. Wat vindt het werkveld zelf van die plannen?

HENGELO – Erwin Kwakman (50) bezit muziekcafé De Cactus in Hengelo. Voor hem kwam de sluiting van de horeca als een klap. “Het is dramatisch. Niemand zag dit aankomen,” vertelt Kwakman. “De komende tijd zal ik moeten improviseren om mijn café overeind te houden, want dat wil ik absoluut. Het zou verschrikkelijk zijn als de horeca na deze crisis voor een groot deel is omgevallen. Ik weet dat cafés niet van levensbelang zijn, maar wel van sociaal belang. En mensen zijn en blijven sociale wezens.” De horeca is een versnipperde branche met allemaal verschillende ondernemers. Volgens Kwakman kunnen die ondernemers nog maar net het hoofd boven water houden. “Men denkt vaak dat de horeca schathemeltje rijk is, maar dat is niet zo. Ik zou beter in loondienst kunnen werken. Het is maar de vraag hoe we dit vol kunnen houden,” aldus Kwakman.

Kolibrie
Kwakman begrijpt de plannen van brancheorganisatie KHN. Toch verwacht hij er niet aan te hoeven toegeven. “Mijn café is aangesloten bij Kolibrie, de HRM voor horeca. Kolibrie regelt dat mijn werknemers gewoon krijgen doorbetaald tijdens hun vakanties. Omdat het veelal parttimers zijn die in De Cactus werken, hebben ze daarnaast meestal ook nog een andere bijverdienste of een studiefinanciering. Gelukkig maar.”

Meerdere branches
Kwakman: “Deze situatie is rampzalig voor de hele branche. Ik zie dat andere cafés hun personeel nu vragen om te komen klussen, zodat ze toch nog betaald kunnen worden. Maar niet alleen de horeca heeft het zwaar; ook de artiesten die in onze panden komen optreden. Ik heb te maken met veel beginnende muzikanten, allemaal zzp’ers, waar ik me in deze tijd ontzettend veel zorgen over maak. Ik heb te doen met iedereen die nu geen inkomen heeft.”

Kokkin
Maria de Lorenzo (26) heeft niets te klagen. Ze is kokkin bij Hotel Nassau in Breda. De Lorenzo: “In dit hotel worden onze vakantiedagen gerespecteerd en krijgen we gelukkig nog steeds voor honderd procent uitbetaald. Ik ben blij met hoe dat hier is geregeld. In Spanje zouden werknemers eventueel tijdelijk worden ontslagen.”

‘Ga in overleg’
Erwin Kwakman van De Cactus is van mening dat hij het nog wel een paar maanden vol kan houden. Kwakman: “Maar het moet geen half jaar meet duren. Mijn tip voor collega-werkgevers zou zijn; ga in overleg met je medewerkers. Bedenk samen hoe je door deze tijd heen komt.” Verder hoopt Kwakman dat de overheid de horeca snel meer ruimte biedt. “Mocht er een anderhalve meter-economie komen, dan kan de horeca alvast 25 procent van de capaciteit benutten. Dat zou een mooi begin zijn,” aldus Kwakman.