Wanneer je klachten hebt die passen bij een soa, dan is het raadzaam om een afspraak te maken bij de huisarts of GGD. Bij GGD Hart voor Brabant vindt het voorgesprek momenteel telefonisch plaats. Op deze manier proberen ze het fysieke contact tot 5 minuten te beperken.

Als je klachten hebt of wanneer je gewaarschuwd bent dat je mogelijk een soa hebt, kun je nog steeds contact opnemen met GGD Hart voor Brabant. Telefonisch spreken zij alles door om het fysieke contact zoveel mogelijk te minimaliseren, conform landelijke richtlijnen van het RIVM. Wanneer zij denken dat het verstandig is om een test te laten doen, maken ze hiervoor een afspraak, aldus Koen Gorgels, arts seksuele gezondheid bij GGD Hart voor Brabant.

Voorzorgsmaatregelen
Wanneer je vrij bent van corona-symptomen, wordt er geen mondkapje gedragen. Dit wordt ook niet landelijk aangeraden. Er wordt gevraagd om, tijdens het bloedprikken of lichamelijk onderzoek, het hoofd weg te draaien van de verpleegkundige om toch een eventuele besmetting te voorkomen. Tijdens de rest van het consult, wordt er 1,5 meter afstand gehouden.

Als je klachten hebt die gelieerd zijn aan het corona-virus, wordt er verzocht om de afspraak uit te stellen. Wanneer dit niet mogelijk is, kan een afspraak doorgaan als het GGD-personeel beschermende kleding draagt.

Doordat er extra plekken gecreëerd zijn voor mensen die niet bij de dokter geholpen kunnen worden, kun je mogelijk sneller terecht bij GGD Hart voor Brabant. Gorgels vertelt: “Personen met klachten kunnen op kortere termijn gezien worden, maar we kijken wel strenger naar wie er langs mag komen.”