Op 15 maart maakte minister-president Mark Rutte bekend dat diezelfde avond nog alle horecagelegenheden in verband met het coronavirus hun deuren moesten sluiten. Dit gold dus ook voor de Nederlandse coffeeshops. Het gevolg was al snel merkbaar: lange rijen voor de coffeeshops en een goede avond voor de straatdealers. 

Het gevolg van de gebeurtenissen na het sluiten van de coffeeshops was dat ze een dag later alweer als afhaalloket open mochten. Voor een anonieme coffeeshophouder uit Tilburg kwam deze heisa niet als een verrassing: “Ik had al wel verwacht dat ze niet zomaar de shops drie weken konden dichtgooien en verwachten dat daar geen problemen over komen. Iedereen wil ergens z’n spullen halen. Ferry de Boer van het BCD, de brancheorganisatie van coffeeshopondernemers, hoopt dat de rol van de coffeeshop in de samenleving door deze ontwikkelingen beteraan het licht is gekomen: “Coffeeshops zijn een oplossing voor een probleem in de openbare orde, dat is nu duidelijk geworden.

Hieronder een audiofragment over de sluiting van de coffeeshops.