De binnenstad van Eindhoven is leeg. Geen overvolle terrassen, geen hordes shoppende mensen, geen gezellige kroegen die open zijn tot diep in de nacht en ga zo maar door. Dit is de Eindhovense binnenstad in foto’s tijdens de coronacrisis.

Markt Eindhoven
De Eindhovense markt. Bij de verschillende kroegen is het met dit mooie weer, normaal gesproken, heerlijk vertoeven.
Markt Eindhoven
Opgestapelde stoelen vullen het terras.

‘t Vonderke

't Vonderke
Op het Lodewijk Napoleonplein staat het lege terras van de kroeg ‘t Vonderke.

Frank Aelmans, eigenaar van ‘t Vonderke: ”Normaal gesproken werken we het hele jaar naar de zomer toe. Rond deze maanden wordt het meestal drukker met als hoogtepunt Koningsdag. Dat is echt de drukste dag van het jaar met het meeste inkomen. Als ik hier dan rondloop op het lege terras en met dat mooie weer, denk ik echt: hebben we hier nou heel het jaar hard voor gewerkt om alles zomerklaar te krijgen? Het is echt heel erg jammer dat er dan geen mensen mogen zitten.”

Wel kan Aelmans met zijn personeel allerlei andere dingen doen. ”We zijn aan het schilderen en we doen van allerlei klusjes die op zich hebben laten wachten, dus dat is hartstikke fijn”, vertelt Aelmans. Maar qua financiën is het nog maar zeer de vraag hoe alles op de korte termijn aangepakt moet worden. ”Ik heb een aardige buffer maar het gaat ontzettend hard. Natuurlijk ben ik hartstikke blij met de overheidssteun, alleen het is verre van genoeg. Mijn bedrijf is gezond en ik hou rekening met allerlei onverwachte kosten maar ik had er van mijn leven nooit over nagedacht dat mijn winst naar 0% zou gaan.”

Down Town Gourmet Market

Down Town Gourmet Market
Down Town Gourmet Market is een plek waar 21 verschillende eettenten samen zitten. Je hebt keuze uit allerlei verschillende en heerlijke gerechten.
Down Town Gourmet Market
De binnentuin van Down Town Gourmet Market, hier zit het tijdens het warme weer altijd vol.

Eindhoven Centraal

perron Eindhoven Centraal
Het perron op Eindhoven Centraal. Reizigers mogen tijdens de coronacrisis alleen met de trein als het echt moet.
trap Eindhoven Centraal
De trap waar hordes mensen op- en afrennen.

Taxichauffeurs

Eindhoven Centraal
De taxistandplaats op Eindhoven Centraal. De plek waar het een drukte van jewelste is met het komen en gaan van reizigers en taxi’s.

Peter Verkennis, zelfstandig taxichauffeur rijdt geen ritten meer tijdens de coronacrisis. Dat vertelt hij in een reportage over de taxibranche tijdens de coroancrisis van nieuwsredactie.fhj.nl Het is voor hem niet rendabel om op de taxistandplaats te wachten totdat er een ritje komt. Verkennis: ”Als ik het station zo zie dan denk ik echt: wat is dat nou, het is leeg het is stil. Ik hoop gewoon dat alles weer snel open mag en wij weer kunnen rijden. Dat hoop ik voor alle andere sectoren die last hebben van de coronacrisis.”

Ivo Jansen, taxichauffeur bij TaxiNed heeft nog wel wat ritten. ”Het rolstoelvervoer wat we veel doen gaat door, dat zijn de ritten van het verpleeghuis naar het ziekenhuis bijvoorbeeld. En toch nog af en toe mensen die een gezellig avondje bij vrienden hebben gehad en teveel hebben gedronken die naar huis moeten, dat blijft nu ook gewoon”, vertelt Jansen lachend.