Verschillende Europese landen kijken vol ongeloof toe naar hoe de Zweedse overheid omgaat met het coronavirus. Zweden is een van de weinige landen waar er vrijwel geen maatregelen van toepassing zijn met betrekking tot het virus. Het leven daar gaat gewoon door, omdat premier Stefan Löfven ervan overtuigd is dat zijn burgers zelf de verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen gezondheid.

De Nederlandse Marian van Ham verhuisde zeventien jaar geleden met haar man naar Zweden. Ze startten er een camping. Inmiddels heeft ze er een leven opgebouwd en is ze gewend aan de Zweedse cultuur, maar dit is niet altijd zo geweest. Marian is van mening dat de Zweedse cultuur erg verschillend is van de Nederlandse cultuur. ,,De burgers zijn gewend om te luisteren naar de overheid. Ze houden zich vrijwel altijd aan de regeltjes. Zo zal je hier ook net snel afval zien rondzwerven op straat.” Volgens haar is de afwijkende corona-strategie dan ook erg typerend voor de Zweden. Haar resort is nog steeds open voor gasten. Hoe gaat zij hier mee om?

Luister het hele interview met Marian van Ham hier:

Welke maatregelen zijn er dan wel van toepassing en hoeveel besmettingen zijn er intussen in Zweden?