Met alle vrije tijd in handen, gaan mensen opruimen. Hierdoor zien kledinginzamelingbedrijven een sterke toename in de te sorteren kleding. Doordat sommige markten door lockdowns gesloten zijn, wordt er veel minder kleding afgezet. Kledinginzamelingbedrijven vragen daarom om de kleding een tijdje te bewaren.

Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, zijn er overal maatregelen in acht genomen. Zo zijn veel markten gesloten waardoor er veel minder tweedehandskleding verkocht wordt. Daarnaast verkopen kledinginzamelingbedrijven kleding, zonder dat er een betaling binnenkomt. Daardoor wordt er veel kleding (tijdelijk) opgeslagen. Hierdoor komen de bedrijven in de knel met ruimte. Daarom roepen ze op om tijdelijk de oude kleding te bewaren.

De meest duurzame manier
De kleding die je inlevert, kan op verschillende manieren gerecycled worden. In onderstaand overzicht zie je de globale weg die de kleding aflegt. “De meest duurzame manier is wanneer kleding opnieuw gedragen wordt. Op die manier komen er de minste grondstoffen aan te pas,” aldus Mariska Zandvliet, corporate communications executive van Boer Groep.

Privaat versus sociaal ondernemen
Boer Groep is zo’n bedrijf dat zich specialiseert in het sorteren en recyclen van kleding. Als private onderneming is het niet hun doel om projecten of mensen te ondersteunen, maar om winst te maken. Zij steken echter wel een deel van de winst in innovatieve projecten waarin gekeken wordt naar de mogelijkheden om kleding die niet opnieuw gedragen kan worden op een andere manier te verwerken.

Ook kledinginzamelingbedrijf Sympany investeert in innovatieve projecten. Als sociale onderneming hebben zij geen winstoogmerk maar ondernemen zij vanuit liefdadigheid. “Zo hebben wij werk voor mensen die lastig meekomen in de samenleving,” vertelt Wouter Reedijk van Sympany.