Er komt veel kijken bij het plannen van een exchange naar het buitenland. Hoe wordt nu tijdens de coronacrisis alles geregeld voor deze studenten? Kunnen de uitwisselingen nog doorgaan? Inger van de Wal, National Manager van Into High School, legt uit hoe zij nu te werk gaan. Maartje van de Sande vertelt daarbij hoe ze nu tegen haar buitenlandavontuur aankijkt.

Into High School is een organisatie die high school uitwisselingen regelt voor studenten. Zij begeleiden de student tijdens hun tussenjaar van het begin tot het eind. “Door het coronavirus zijn er een aantal aanpassingen op het werk. Zo werken we niet meer op kantoor, maar thuis. Hierdoor zijn de open dagen en kennismakingsgesprekken met de student nu via videobellen”, vertelt Van de Wal.

Het schakelen naar thuis werken, ging voor Van de Wal snel. Toch vindt ze het wel handiger om de gesprekken in het echt te hebben dan online. “Onze open dagen zijn laagdrempelig. Dan komen er studenten die wat meer willen weten over een uitwisseling. Nu dat online is, hebben we gelijk een één op één gesprek. Je krijgt dan wel een goede indruk van iemand, maar een gesprek in het echt is fijner.”

Het doorzetten van de uitwisselingen

Het kantoor van Into High School is druk bezig met het in de gaten houden van alle bestemmingen van de studenten. De maatregelen rondom corona zijn immers in ieder land anders. De studenten die in het schooljaar 2019-2020 op uitwisseling zijn, bepalen zelf of ze in hun gastland blijven of niet.

“Het verschilt per student. Sommigen halen we terug in verband met de gevaren voor de gezondheid. Maar iemand die op een boerderij in Amerika woont, wilt misschien liever daar blijven in plaats van het virus opzoeken in het vliegtuig. Dan overleggen we met de partner, student en ouders om een verstandige keuze te maken”, legt de National Manager van Into High School uit.

De vertrekdata voor de studenten eind augustus en begin september staan in principe nog steeds vast. “Ik kan niet in de toekomst kijken, maar de uitwisselingen kunnen nog doorgaan.” Toch moeten de organisatie en de studenten de ontwikkelingen van de maatregelen nog even afwachten. “We zijn eerlijk tegenover onze studenten. We vertellen de verwachtingen zowel in slechte en goede situaties”, vertelt Van de Wal.

Plan B

Maartje (16) komt uit Rosmalen en is van plan om eind juli voor een jaar naar Nieuw Zeeland te gaan. Voor de zekerheid heeft ze een plan B, namelijk een studie volgen in Nederland. Deze opleiding lijkt haar leuk maar naar Nieuw-Zeeland gaan, vindt ze wel iets vetter.

“Ik heb nog gewoon het gevoel dat het doorgaat. Het kan zijn dat ik twee weken in quarantaine moet zodra ik in Nieuw-Zeeland aankom. Gelijk vierentwintig zeven met je gastgezin zijn is wel heftig, maar dat gaat me vast lukken”, lacht Maartje.

Volgers up-to-date houden

Maartje is vorig jaar al een tijdje naar Amerika geweest voor de scouting. “Ik vond dit toen zo gaaf, maar vind het wel jammer dat ik niet veel heb vastgelegd.” Dit jaar gaat ze dat anders aanpakken. Via Instagram houdt ze haar volgers op de hoogte over haar exchange. Dus ook de zeker- en onzekerheden over haar uitwisseling en de coronacrisis deelt ze hierop.

“Ik kijk door de coronacrisis niet heel anders tegen mijn buitenlandavontuur aan. Ik hoop natuurlijk dat het gewoon doorgaat en dat ik wel naar school kan om de echte high school ervaring op te doen.” Maar of Maartje over paar maanden in quarantaine zit in Nieuw-Zeeland, naar school gaat in Nieuw-Zeeland of studeert in Nederland, hangt af van de ontwikkelingen omtrent de coronacrisis.